Влошаване на очакванията за щатската икономика

1323
Влошаване на очакванията за щатската икономика

Възстановяването на щатската икономика ще остане слабо през следващата година, според изследване, направено от Associated Press, сред водещи икономисти.

Изследването сочи още, че икономистите са влошили своите очаквания през последните три месеца.

Очакванията са за по-висока безработица и по-слаб ръст отпреди няколко месеца. В резултат на това пазарните наблюдатели изразяват очаквания, че Фед ще задържи нивото на лихвите близо до нулевото.


Въпреки влошаване на очакванията, все още основна част от 42 специалисти, участвали в допитването на АР смятат, че възстановяване ще има през следващата година. Това намалява опасенията от W-образна рецесия.

Икономическия ръст в остатъка на годината и в началото на следващата ще се забави до под 3%, на фона на скоростта между януари и май от 3.5%.

Равнището на безработица няма да бъде по-ниска от настоящата при 9.5% към края на годината, като мнозинството от участниците смятат, че ниво от 5% ще бъде достигнато най-рано през 2015-та година.

Бюджетният дефицит на САЩ внася „значителен" или „огромен" риск за икономиката на страната, според специалистите.

Слабостта на пазара на труда е основната причина за очакване за слабо възстановяване през следващата година. Ръст от 5% е необходим за намаляване на безработицата с 1 процентен пункт.

Повечето от участниците в допитването смятат, че ФЕД няма да прибегне към повишение на лихвите до пролетта на следващата година.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg