Внимавайте с кредитите в швейцарски франкове

1538
Внимавайте с кредитите в швейцарски франкове

Швейцарската централна банка повиши равнището на краткосрочните лихви в страната с 25 базисни пункта вчера до ниво от 2.5% на годишна база, като предупреди, че може да продължи да повишава лихвите в страната.

Действието на централната банка обаче, се очаква да има значителен отзвук и извън границите на страната, като напоследък заемите в швейцарски франкове стават все по-популярни.

Причина за това са по-ниските лихви от тези в останалите европейски страни, с което привличат кандидатстващите за кредит и особено за ипотечни такива.

Особено популярни са заемите в швейцарски франкове в страните от Централна и Източна Европа като Хърватска, Румъния, Унгария, Полша и балтийските държави, а напоследък започват да се предлагат и у нас.

На фона на по-ниските лихви по тези заеми, обаче, често се изпуска да се обяснява на кредитополучателите, че те носят валутен риск, и лихвата може да се повишава при повишението на лихвите в Швейцария, както и косвено от поскъпването на швейцарския франк спрямо еврото.

В Унгария напримре над 80% от новите ипотечни кредити и близо половината от бизнес-кредитите са в швейцарски франкове за изминалата година. Високо е съотношението на процента кредити във франкове от общите и в останалите страни от Централна и Източна Европа.

Така наречената “мода” за заеми в швейцарски франкове стартира през настоящото десетилетие, след като лихвите в страната бяха понижени до 0.75% в усилията за справяне с вихрещата се дефлация.

Външното финансиране в швейцарски франка е достигнало 643 млрд. долара, по данни на Банката за Международни Сетълменти.

От швейцарската централна банка предупредиха, че на фона на опасност от нарастване на инфлацията в страната е възможно да продължат да повишават лихвите.

Повишението на инфлацияонния натиск се предопределя от поскъпването с 40% на енергийните ресурси от началото на годината. В същото време страната се развива положително, като безработицата се е понижила до 2.8% през май.

Според някои анализатори е възможно лихвите в Швейцария в дългосрочен аспект да се повишат отвъд нивото, при което Европейската Централна Банка ще спре да ги повишава.
Постепенното изравняване на лихвите в еврозоната с тези в Швейцария ще направят “кери-трейда” неизгоден имайки се впредвид и нарастването на волатилността, което може да доведе до по-нататъшно поскъпване на франка спрямо еврото.

Поскъпването на франка спрямо еврото, което е основна валута за страните ЦИЕ членки на ЕС носи допълнителни негативи за кредитополучателите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg