Волатилността на валутните пазари се засилва

769
Волатилността на валутните пазари се засилва

Изминалата седмица беше изключително динамична за финансовите пазари. Еврото се повиши до нов 4-месечен връх в 1.4184/85 долара, към края на петъчната търговия. Доларът задълбочи своя спад на валутните пазари спрямо основните си конкуренти. Вследствие на това доларовият индекс удари ново 15-месечно дъно в 75.53 пункта. Японската йена също регистрира сериозен спад, след като страните от Г-7 предприеха съвместна интервенция, за да спрат поскъпването й.

Скъпата йена е сред факторите, които вредят на иначе традиционно ориентираната към износ азиатската държава, като по този начин отежнява още повече трудната ситуация, пред която е изправена в момента. Така след силното поскъпване на гейшата в четвъртък, Японската централна банка се обърна към седемте най-развити икономики в света с молба за координирана намеса на пазарите. По време на азиатската търговия тя е продала йени в кроса USD/JPY на стойност 24.6 млрд. долара, при което валутната двойка нарасна до 82.00, след като ден по-рано отбеляза нов исторически рекорд в 76.33. Така американската валута успя да запише един от малкото си положителни резултати за деня.

По време на европейската сесия обаче ЕЦБ е интервенира срещу йената в кроса EUR/JPY, което беше допълнителна подкрепа за единната валута, след спекулациите за скорошно покачване на основната лихва. Спекулативните дълги позиции в евро продължават да нарастват. Голдман Сакс съобщиха, че откриват дълги позиции в EUR/USD с цел към 1.5000. От банката обявиха, че са съкратили 5 % от дилърския си състав, като част от годишния план за оптимизация на разходите. В тази връзка Голдмън сакс е отправила предложение към Бъфет за обратно изкупуване на привилегировани акции на стойност от 5 млрд. долара, съобщи Ройтерс. Компанията, която се стреми към оптимизиране на разходите изплащаше дивидент на инвеститора от 500 млн. долара годишно. Бъфет придоби акциите през 2009 г. на цена под 60 долара. Котировката на акциите на GS в петък беше около 160 долара.

Очакванията на пазарните участници са и през тази седмица новините от Япония и Либия да определят движенията на пазарите. Влияние ще оказват повишената несигурност, породена от продължаващата ядрена криза в Япония и военните действия в Либия, както и размириците в Бахрейн и Саудитска арабия. За сега дълговата криза в Еврозоната остава на заден план, което позволява на еврото да поскъпне. От друга страна, при наличие на военни действия доларът традиционно поскъпва. По време на операцията "Пустинна буря" през 1990 г. доларът поскъпна с над 5 %.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg