Всеобщ натиск върху долара

780
Всеобщ натиск върху долара

Основна движеща сила на финансовите пазари през изминалата седмица беше всеобщият спад на американския долар, чийто индекс, отразяващ стойността му спрямо основните валути, отново спадна под ключовото ниво от 75 пункта до 74.75 пункта. С оглед на слабостта на зелените пари, суровините и основните борсови индекси отново тръгнаха нагоре. Петролът надвиши границата от 100 долара за барел, а златото се покачи до 1535 долара за тройунция, в ролята им на финансови инструменти за хеджиране срещу спада на долара.

В основата на този спад бяха серията слаби икономически данни през цялата изминалата седмица от САЩ, които поставиха под въпрос силата на икономическото възстановяване на водещата световна икономика. Данните за БВП показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с по-бавна скорост през първите три месеца на 2011 г. в сравнение с последното тримесечие на 2010 г. Данните от пазара на труда също разочароваха участниците на пазара, като показаха увеличение в молбите за помощи. Жилищният пазар не даде никакви признаци на възстановяване след петъчните данни. Индексът, отчитащ предстоящите продажби на съществуващи домове, претърпя срив, след като се понижи с 11.6% до 81.9 пункта.

Икономистът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини заяви, че очаква икономическият ръст в САЩ да забави своя ход. Рубини изрази мнение и по проблемите в Европа. Според него програмата от строги мерки в Гърция вече не действа и е необходимо преструктуриране на публичния дълг на страната. Той е на мнение, че няма нужда да се влагат отново пари в Гърция. Според германския Шпигел, Гърция не е изпълнила нито едно от условията на ЕС-МВФ, което поставя под риск превеждането на следващия транш в размер от 12 млрд. евро в края на месеца. Инспекторите от европейската комисия предлагат държавата да предложи за продажба активи на стойност около 300 млрд. евро.

По време на срещата си във френския град Довил, лидерите на Г-8 заявиха, че следят ситуацията в Гърция и кризата в еврозоната под лупа. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че Европа няма да позволи валутният съюз да се разпадне. Той допълни, че ще се направи всичко възможно, за да се предотврати фалита на Гърция и да се запази финансовата стабилност в Еврозоната.

С оглед на влошаващата се ситуация в САЩ и Европа, еврото и доларът продължават да бъдат сред най-слабите валути на форекс пазара. Двете валути достигнаха до нови рекордни дъна спрямо швейцарският франк - 1.2148 за еврото и 0.8495 за долара. Други валути обект на интерес бяха новозеландският долар и британският паунд.

Днес е почивен ден за САЩ и Великобритания, което предполага по-ниска ликвидност и по-висока волатилност на валутните и стокови пазари. Интерес представляват данните за БВП на Канада за първото тримесечие на годината.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg