Всичко хубаво за долара приключи?

1439
Всичко хубаво за долара приключи?

Добрите времена за щатската валута, довели до най-доброто тримесечно повишение на зелените пари от 2008 година, са към края си и едва ли темпът му на повишение ще продължи до края на годината, според най-прецизните в прогнозите си за щатската валута финансови институции.

Водени от JPMorgan Chase & Co., петте най-точни в прогнозите си институции очакват средно ниво на еврото от 1.34 спрямо долара през последните три месеца на годината, от 1.3387 на 30-ти септември.

Прогнозите им също така са за средно ниво на долара от 76.60 йени, на фона на 77.06 йени преди това.

В основата на тези очаквания са лошите данни за щатската икономика от тези за пазара на труда до данните за имотния пазар, което може да сочи, че водещата световна икономика се отправя към рецесия.

Това, от своя страна, най-вероятно ще принуди Фед да продължи с политиката си на печатане на пари и стимули за трети път от три години насам, за инжектиране в затруднената финансова система на страната.

Според анализаторите подобни действия допълнително ще доведат до поевтиняване на щатската валута спрямо останалите основни такива.

До края на годината от Normand, където са най-прецизните прогнози за последните шест тримесечия, очакват еврото да се търгува при ниво от 1.38, а зелените пари да се разменят за 75 йени.

За сравнение в ранния следобед еврото се търгува при нива от 1.3602, докато спрямо йената доларът се търгува за 76.66 йени.

Нивото на безработица в САЩ е над 9%, а близките до нулевите нива и покупката на облигации на стойност 2.35 трлн. долара от резерва не са достатъчни, за да стимулират щатската икономика.

През изминалия месец от ОИСР занижиха прогнозирания ръст на щатската икономика до 1.1% през третото тримесечие, като очакват ръст от едва 0.4% през четвъртото такова.

Дори и сериозно затруднена обаче, щатската икономика се очаква да се представя по-добре от тази на Еврозоната и на Япония, където очакваните ръстове са още по-слаби.

Хедж-фондовете и другите големи спекуланти очакват американската валута да поскъпне спрямо кошницата на останалите основни такива.

И докато през изминалото тримесечие, най-добрите валутни анализатор съумяха да прогнозират край на поевтиняването на долара, те не успяха да прогнозират неговото поскъпване. Най-добрите прогнози тогава за еврото в края на тази година бяха за 1.42, на фона на нивото му на затваряне при 1.43 на осми юли, ден преди излизането на проучването на Bloomberg.

Като цяло анализаторите се притесняват от по-нататъшно поскъпване на щатската валута и очакват той да не се промени съществено през настоящото тримесечие. За края на следващата година прогнозите им са за нива от 1.4000 на еврото спрямо долара, според средните очаквания на 31 специалисти в анкета на Bloomberg.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...