Япония се обяви в защита на долара

1312
Япония се обяви в защита на долара

Доларът ще остане силна световна валута, в която Япония ще продължи да държи резерви, заяви финансовият министър на страната Хирохиса Фудзи. Япония е на второ място в света по обем на доларови резерви - 1 трлн долара (при Китай цифрата е 2.27 трлн. долара). По размер на притежавани американски държавни ценни книжа, Япония отстъпва с малко от Китай - 731 млрд. долара срещу 797.1 млрд. щ. д., пише Ведомости.

За идеята за диверсификация на световните резервни валути Китай лобира активно от април. Москва подкрепя идеята. Всички са настроени за диверсификация, но развитието на процеса ще е по естествен път и доларът няма да отстъпи позициите си мигновено, смята Николай Кащеев от Сбербанк.

От Barclays Capital пресметнаха, че през трето тримесечие на 2009 г. 63% от новите резерви на националните централни банки са в йени и евро, а 37% в долари. В началото на 2000 г. превесът бе в полза на щатската валута. По сметки на Dollardaze 75% от наличните пари в световната икономика са главно четири - евро (24%), щатски долар (19.39%), йена (18.11%) и юан (12.13%).

Твърденията за евентуалното отслабване на позициите на долара се чуват от всички страни. Стойността на американската валута „в края на краищата ще стигне до нулата, но това няма да се случи веднага", заяви в интервю за Bloomberg инвеститорът и аналитик Марк Фабер. Доларът ще се обезцени, когато хората осъзнаят колко катастрофална е ситуацията с бюджета на САЩ, смята той. Но за това ще е необходимо десетилетие. Бюджетният дефицит на САЩ за финансовата година, приключила на 30 септември, достигна рекордните 1.4 трлн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg