Йената поевтиня след оставката на японския премиер

709
Йената поевтиня след оставката на японския премиер

Японската йена поевтиня в сряда, след като оставката на японския премиер Юкио Хотояма засили загрижеността на пазарните участници относно перспективите за валутата, тъй като вероятният му наследник, досегашния фин. министър Кан, нееднократно заяви желание за по-слаба йена, което да стимулира японския износ.

В телевизионната си реч Хотояма изрази съжалението си, че "в някои случи нашите усилия не стигнаха до сърцата на хората". Хотояма подава оставка девет месеца след изборната победа, като причина за това е, че скандалите и нарушеното обещание да премести войските на САЩ му струваха липсата на подкрепа на четири от петимата гласуващи.

Неговото оттегляне идва шест седмици преди средносрочните избори, като по този начин излага на опасност перспективата на своята партия и поставя под въпрос способността й да успее да намали публичния дълг.

В резултат, японските пари се понижиха спрямо долара с 1.55%, достигайки ниво от 92.34 йени, като допълнителен натиск върху валутата дойде от по-силните от очакваното щатски данни.

Срещу еврото, японската йена падна с 1.75% до 113.04 йени. Предстоящите продажби на съществуващи домове за април достигнаха 6.0%, като очаквания на пазарните участници бе за спад до 4.8%. За предходния период показателя бе 5.3%.

Еврото се търгуваше разнопосочно през вчерашния ден, като първоначалният спад бе в следствие, както от новината, че Иранската централна банка обмисля продажба на 45 млрд. евро от своите резерви за долари и за злато, така и от новото покачване на напрежението на европейските дългови пазари, породено от Италия и Испания.

В последствие, единната валута възвърна загубите си, като завърши вчерашната си търговия на зелено с 0.15% на ниво 1.2248 долара.

Подкрепа на валутата оказа преминалия при доста силен интерес аукцион за тримесечни дългови книжа на Португалия, който заедно с по-добрите щатски данни засилиха интереса на инвеститорите към по-рисковите и високодоходни валути.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0.3% до 86.63 пункта. Потребителските кредити във Великобритания останаха на ниско ниво през април, въпреки ръста си. Това бе възприето като сигнал, че усилията на Английската централна банка да стимулира кредитирането все още не дават желаните резултати.

Според оповестените вчера данни общият обем на кредитите, отпуснати на потребителите е 0.354 млрд. паунда през април, след като за предишния период стойността на показателя бе 0.304 млрд. паунда.

Потребителските заеми са достигнали -0.136 млрд. паунда, а ипотечните 0.490 млрд. паунда, като и двете стойности са далеч под очакванията на пазарните участници съответно за 0.300 млрд. паунда и 0.600 млрд. паунда.

Измерителят на паричното предлагане М4 остана без промяна през април спрямо март, като отчита ръст от 3.3% на годишна база. Данните сочат, че монетарните условия в страната бавно се нормализират, след като бяха силно засегнати от финансовата криза.

След серията от данни, стерлингът поевтиня с 0.65% до 1.4552 долара. Спрямо йената, паундът се покачи с 1.65% до ниво от 135.40 йени. След известното засилване на риск-апетита по време на следобедната търговия, високодоходните австралийски и новозеландски долар поскъпнаха съответно с 1.35% и 1.15% до нива от 0.8422 щатски долара и 0.6824 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg