За щастие ипотечните кредити във франкове не бяха популярни

2774
За щастие ипотечните кредити във франкове не бяха популярни

Решението на швейцарската централна банка да обвърже франкът с еврото не е решение на проблема на кредитополучателите в Централна и Източна Европа предпочели швейцарската валута за своите заеми поради по-ниските лихви.

Унгарският форинт и полската злота поскъпнаха с 8% спрямо франка вчера, но разходите за връщане на теглените през 2008-ма кредити все още са със 77% повече в сравнение с първоначалните такива в Унгария и с 93% повече в Полша.

Ипотечния бум в двете страни през 2008 година и предпочитаните тогава кредити във франкове, поради по-ниските лихви доведоха до това две трети от ипотечните кредити в Унгария и 54% от тези в Полша да са в швейцарски франкове.

Безпрецедентното поскъпване на швейцарската валута след колапса на Lehman Brothers, доведоха до изключително тежка ситуация за длъжниците в двете страни.

Ако не друго, решението на швейцарската банка поне няма да доведе до по-нататъшно влошаване на ситуацията за кредитополучателите в Източна Европа, макар и да не реши проблемите им.

Ситуацията за последните бе станала критична през изминалия месец, когато еврото почти достигна паритет спрямо франка.

Границата от 1.20 франка за евро се превежда в 229 форинта за франк и 3.51 злоти, на фона на 140 форинта за франк през юли 2008-ма и 1.96 злоти през същата година, сочат данни на финансовото издание Bloomberg.

Скъпият франк е сериозен прът в колелото на икономиките на двете страни, като ограничава ръста им, поради ограничаване на потреблението на длъжниците с ипотечни кредити.

Вчера Унгария занижи прогнозирани си ръст за тази година до 2%, в сравнение с предходните очаквания за 3.1%.

Ръстът на Полша може да се забави до 2.9%, след като икономиката отбеляза повишение от 4.3% през изминалото тримесечие. Потребителските разходи са се забавили до ръст от 3.5% в сравнение с 3.9% през тримесечието януари-март.

Единственото за което родните кредитополучатели могат да са благодарни е че услугата за отпускане на ипотечни кредити във франкове у нас не бе толкова популярна по време на бума на ипотечното кредитиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Влезте в групата и съдете Пощенска банка!!!
# 0
09:12 | 12 December 2012
facebook.com/groups/bgchf/
Abdul
# 1
00:06 | 18 June 2012
Pleanisg to find someone who can think like that
Do alfa
# 2
23:03 | 12 March 2012
Alfa 6te te namerq i posle dali 6te gowori6 pak tak? :)
Алфа
# 3
08:09 | 8 September 2011
Бета , потърси ли консултант извън Банката , незаинтересован , който срещу малък процент от стойността на кредите да те предпази от предстоящето - сигурно не си, но пък с охота плащахте по 3% комисионна на разни бивши шофьори и сервитьори / Брокери да ви нахлузят примката ?! ако си изтеглил примерно 60 000 CHF - можеше срещу 2 000 да си спестиш останалите 58 000 както и да си съхраниш нервите и благополучието ! --------- за друг път ще знаеш ..........ако има друг път
Beta
# 4
15:09 | 7 September 2011
Не знам дали ипотечните кредити във франкове са "били" непопулярни у нас, но мноооого хора, като мен са се излъгали. Пощенска банка усърдно предлагаше този вид кредит, а нейните служители упорито зарибяваха с този вид ипотечни кредити. Оказва се че спасение от ситуацията няма- въпреки молбите на такива като мен за понижаване на многокротно увеличавания лихвен процент.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg