Залозите срещу еврото се оказаха грешни

1474
Залозите срещу еврото се оказаха грешни

Залозите за понижение на стойността на еврото спрямо долара се оказаха губещи през последната една година, а причината - слабостта на щатската валута.

За втори път в рамките на година европейските лидери не могат да стигнат до единно решение относно гръцкия дълг, но въпреки това еврото се представя добре спрямо „зелените пари".

През изминалата пролет, когато започна кризата в южната ни съседка, имаше растящи очаквания за поевтиняване на еврото спрямо долара, като много специалисти говореха за намаляване на стойността на единната валута с 20%.

Според най-песимистично настроените инвеститори, кризата можеше дори да доведе до разпадане на еврозоната.

От май до юни миналата година, анализаторите намалиха своите прогнози за еврото до средата на 2011 година до 1.1950, спрямо 1.2920, според данни на Consensus Economics.

Средата на годината е вече почти премината, а еврото е далеч от тези прогнози, като се търгува рано сутринта при нива от 1.4330. Единната валута дори регистрира повишение спрямо вчерашния ден.

Еврото е на около 20% от най-ниската си стойност постигната през юни миналата година от под 1.20.

Основната грешка на специалистите, дали своите прогнози за поевтиняване на единната валута w следствие на кризата в ЕС, е неотчитането на това, че факторите зад долара ще са далеч по-неблагоприятни, коментират анализатори в The Wall Street Journal.

Напълно противоположно на прогнозите преди година, анализаторите очакват еврото да е около 1.4000 в средата на следващата година.

Специалистите се застраховат, като казват, че единната валута може да е волатилна и все още е заплашена от евентуално сериозно поевтиняване спрямо щатската при обявяване на невъзможност от Гърция да плаща дълга си.

Дори и потенциално преструктуриране на гръцкия дълг се вижда като събитие, което би могло да доведе до понижение в стойността на единната валута.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg