Защо еврото не иска да поевтинява?

1325
Защо еврото не иска да поевтинява?

Специалисти от финансовата институция ANZ National Bank посочват шест причини защо на еврото му е трудно да поевтинее. Ето ги и тях:

На първо място търговският баланс на еврозоната е твърде голям. С баланс от 151.7 млрд. евро през 2013 г. в сравнение със 77.8 млрд евро през 2012 г. ясно се вижда почти двойното увеличение, което няма как да се отрази негативно на еврото.

Данните при текущата сметка сочат аналогична картина - през четвъртото тримесечие на 2013 г. е била 66.8 млрд. спрямо 37.8 млрд. евро година по-рано.


Фискалната позиция на еврозоната също се подобрява, търговският дефицит, като процент от БВП, в края на 2013 г. е 3.1%, докато през 2012 г. е бил 3.7%.

Инфлацията в еврозоната е най-ниската сред развиващите се икономики - 0.7% на годишна база спрямо САЩ - 1.1%, Великобритания - 1.9%, и Китай - 2.0%, което също дава голяма подкрепа на еврото.

Междувременно все повече икономически данни показват бавното възстановяване на еврозоната, проблемите в банковия сектор са открити и се постига по-висока интеграция в рамките на съюза.

Преди няколко месеца Драги обяви, че еврото има най-силния фундамент в света.

Източник: Варчев финанс

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg