Защо събитията в Япония оскъпяват йената?

1478
Защо събитията в Япония оскъпяват йената?

Йената поскъпва откакто Япония беше разтърсена от земетресение и от цунами през миналата седмица, достигайки най-високото си ниво спрямо щатския долар от 65 години насам, пише британският Guardian.

Какво се случва с йената?

Йената поскъпва от земетресение и от цунами насам. Снощи японската валута достигна най-високото си ниво спрямо долара (76.25) от втората световна война насам. Йената днес леко поевтиня до около 79 йени за долар.

Защо йената поскъпва, след като природните бедствия навредиха на икономиката?

Има две вероятни причини за това. Първата е, че японските застрахователи и други компании "репатрират" пари - обменяйки паричните си средства в чужда валута за йени - за да плащат за разходите по справянето с кризата.

Голямото движение при долар/йена обаче се случи когато пазарът в Токио беше затворен, така че според анализатори е малко вероятно ръстът на японската валута да е предизвикан от тези големи компании.

Втората причина е намаляването на така наречената "кери търговия" - популярна инвестиционна стратегия, при която трейдърите се възползват от ниските лихвени проценти в Япония, като вземат назаем йени и реинвестират средствата, в други, по-бързорастящи фондови пазари в чужбина - обменяйки йената за бразилски реали, новозеландски долари и т.н..

Обезпокоени инвеститори вероятно са започнали да намаляват позициите си в последните дни, връщайки инвестициите си от чужбина обратно в Япония оскъпявайки йената по време на процеса.

Кой стои зад кери търговията?

По-голяма част от кери търговията се извършва от чужденци, но значителна дял имат и местни японски инвеститори, известни като "Г-жа Уатанабе" на финансовите пазари.

Защо размислиха?

На фона на драматичните събития от последната седмица, анализатори смятат, че японските инвеститори може би демонстрират по-голяма склонност към родното - тенденция да спестяванията да са в родната им валута. Това е общо срещана реакция във времена на криза и може да налее огромни средства обратно в йената.

Чуждестранни инвеститори може също да са изкушени да обърнат кери търговията, ако преценят, че ударът по доверието от случващото се в Япония и Близкия Изток, означава, че ръстът на развиващите се пазари ще бъде по-малък от очаквания.

Какво означава по-скъпата йена за японската икономика?

Лоши новини: Япония е силно зависима от износа, за да генерира дори и слабия си икономически растеж от последните няколко години. Централната банка на Япония и министерството на финансите са притеснени дотолкова, че взеха решение да свикат конференция на финансовите министри от Г-7 утре.

Какво могат да направят министрите по въпроса?

Те биха могли  просто да излязат с изявление, в което да кажат, че следят поскъпването на йената; или пък могат да обявят координирана програма за интервенция, с която да се предотврати по-нататъшно поскъпване на йената в следващите дни.

Колко време ще продължи поскъпването на йената?

Мнозина анализатори смятат, че йената ще отслабне след като непосредствената криза приключи и има по-голяма сигурност около съдбата на ядрените реактори във Фукушима. Централната банка на Япония вече инжектира повече средства на финансовите пазари, увеличавайки съществуващата си програма за количествено улесняване. Разходите около кризата вероятно ще означават болезнено увеличаване на задълженията на японското правителство, които вече възлизат на 200% от БВП. И докато възстановителните работи вероятно ще увеличат търсенето, в краткосрочен план затварянето на заводи и загубата на промишлен капацитет в поразените райони ще означава, че японската икономика е изключително слаба. Нито едно от тези неща не е добро за валутата на страната.

Какво означава това за останалите?

Централната банка на Великобритания и Европейската централна банка клоняха към вдигане на лихвите. Събитията в Япония и Близкия Изток обаче подлагат на сериозен тест доверието в световните пазари и връщането към "нормална" парична политика от сегашните екстремни нива вероятно ще бъде забавено.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Blueiva
# 0
01:03 | 27 March 2012
Knocked my socks off with kownledge!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg