Байдън и Маккарти постигнаха „принципно“ споразумение за тавана на дълга

6017
Байдън и Маккарти постигнаха „принципно“ споразумение за тавана на дълга

© Getty Images

Американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха предварително споразумение в събота за повишаване на тавана на дълга на САЩ за 2 години и поставяне на нови лимити върху разходите за този период в опит да сложат край на безпокойството, че страната ще изпадне в ситуация на дефолт, поставяйки глобалната икономика на ръба.
 
Споразумението беше обявено часове след като Байдън и Маккарти разговаряха по телефона в събота вечер за около 90 минути и след седмици преговори между Белия дом и лидерите на Републиканската партия в Камарата, съобщава The Wall Street Journal.
 
Сделката изисква одобрение и от двете камари на Конгреса. Маккарти заяви, че гласуването може да се проведе в сряда в Камарата на представителите, където републиканците имат малко мнозинство, като някои от консерваторите на партията бързо сигнализираха, че са против.
 
В същото време законодателите и Белият дом са под натиск да действат бързо. Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че САЩ може да се окажат без средства да плащат сметките си веднага след 5 юни – сценарий, който може да има дълбоки икономически и финансови последици.
 
 
Байдън каза в изявление, че „споразумението представлява компромис, което означава, че не всеки получава това, което иска“. Той призова и двете камари да приемат сделката, заявявайки, че така ще бъде предотвратено „това, което можеше да бъде катастрофално неизпълнение и да доведе до икономическа рецесия, опустошени пенсионни сметки и загуба на милиони работни места“.
 
„Постигнахме принципно споразумение. Имаме още много работа за вършене“, каза Маккарти пред репортери в Капитолия.
 
Някои консерватори коментират, че са искали повече. Дан Бишоп написа в Twitter, че републиканците от Камарата на представителите „поздравяват Маккарти за това, че е получил почти zippo“ в замяна на увеличение на федералния кредитен лимит с 4 трилиона долара. Лимитът на федералния дълг в момента е 31,4 трилиона долара.
 
 
Подробностите за сделката все още подлежат на промяна. Според WSJ някои от основните елементи включват нивата на разходите. Споразумението ще запази разходите за 2024 г., с изключение на тези за отбраната, на приблизително същото ниво като през фискалната 2023 г. и ще ги увеличи с приблизително 1% през 2025 г., според източници на WSJ, запознати с преговорите. Разходите за отбрана ще бъдат приблизително на нивото на фискалните планове на
Байдън за 2024 г., или около 3% повече от 858 милиарда долара, заделени миналата година.
 
Сделката включва и разпоредба, която налага съкращаване с 1% на държавните разходи, ако всички 12 законопроекта за бюджетни кредити не бъдат приети до края на тази година, според хора, запознати с въпроса.
 
Сделката също така ще върне част от неизразходваните пари, които Конгресът отпусна за борба с пандемията, друг основен приоритет за републиканците. Според депутат от Републиканската партия сумата се оценява на около 29 милиарда долара, пише WSJ.
 
 
Въпреки че законодателството ще срещне препятствия при преминаването си през Конгреса, то бележи първото голямо споразумение, договорено между Белия дом и новото републиканско мнозинство в Камарата.
 
Някои републиканци в Камарата на представителите призоваха за още по-дълбоки съкращения на разходите, отколкото се смята, че включва сделката, докато прогресивните демократи възразиха на решението на Байдън изобщо да преговаря с републиканците.
 
Компромисът вероятно ще изисква двупартийна подкрепа, за да премине през контролираната от републиканците Камара.
 
Предложената сделка вероятно няма да промени съществено дългосрочната фискална траектория на САЩ, тъй като и двете страни отстъпиха от първоначалните си позиции - републиканците искаха рязко съкращаване на разходите, а демократите предложиха увеличаване на данъците за справяне с дефицита. 
 
 
Споразумението представлява отстъпка за демократите, които в продължение на месеци настояваха Конгресът да повиши тавана на дълга без никакви други условия, като същевременно казаха, че ще преговарят отделно за бюджета. 
 
Двете страни се придържаха към позициите си през по-голямата част от тази година, като преговорите започнаха едва след като републиканците в Камарата на представителите приеха собствения си законопроект за ограничаване на дълга, а Йелън предупреди законодателите, че имат няколко седмици преди перспективата за безпрецедентен дефолт на САЩ.
 
Безизходицата при преговорите, ехо от предишни дебати по въпроса през 2011 и 2013 г., започна да разтърсва пазарите през последните дни. Държавният дълг на САЩ е основополагащ за глобалната финансова система, като инвеститорите го третират като актив-убежище. Доходността на държавните облигации с падеж около 1 юни скочи, докато Fitch Ratings заяви, че обмисля да понижи кредитния рейтинг на САЩ.

Българският бизнес

Всичко по темата Сделката за тавана на дълга на САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg