БФБ стана партньор на Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси

414
БФБ стана партньор на Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси

© Pixabay

Българска фондова борса е приета в Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси (United Nations Sustainable Stock Exchanges Initiative, UN SSE). Това е програма за партньорство на ООН, организирана от UNCTAD, Глобалния договор на ООН, UNEP FI и PRI.

Визията на UN SSE е да осигури глобална платформа за изследване на това как борсите, в сътрудничество с инвеститори, компании (емитенти), регулатори, политици и съответни международни организации, могат да подобрят своето ESG (екологично, социално и корпоративно управление) представяне, като насърчат устойчиви инвестиции, включително финансиране по целите на ООН за устойчиво развитие.

„Изцяло се ангажираме да постигнем целите за устойчиво развитие на българския капиталов и енергиен пазар. В тясно сътрудничество и като използваме задълбочения опит на Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси, както и чрез последователните действия, които сме предприели в тази посока - ние сме уверени в дългосрочния ни успех", каза д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ и доцент във ВУЗФ.


UN SSE се стреми да реализира своята визия чрез интегрирана програма за анализ на политиките, основан на факти, чрез управлението на мрежа и форум за постигане на консенсус на много заинтересовани страни и предоставянето на техническа помощ, и консултации.

БФБ се присъединява към над 90 фондови борси от целия свят и като партньор в UN SSE, се ангажира да изпълни следните цели:

  • Да позиционира темите за устойчиво финансиране и енергетика на най-високо ниво сред вземащите решения в бизнеса и в държавата
  • Да стане най-важния и обединяващ фактор по темите за устойчиво финансиране и енергетика в България
  • Да трансферира най-добрите световни и европейски практики и знание в областта на устойчивите финанси и енергетика към всички участници на българските капиталов и енергиен пазар

Чрез участието си в Инициативата на ООН за устойчиви фондови борси, БФБ споделя и следва мисията за насърчаване на отговорните инвестиции в устойчиво развитие и подобряване на резултатите по отношение на екологично, социално и добро корпоративно управление в България.

В работата си за реализиране на целите за устойчиво развитие БФБ получава консултантска подкрепа от партньора в България на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ) към ЕИБ - управление „Проектна информация и финансиране“ към Фонда на фондовете.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg