Биткойнът може да поскъпне до 146 000 долара и след това дори до 1 милион

8966
Биткойнът може да поскъпне до 146 000 долара и след това дори до 1 милион

© Pixabay

Цената на един биткойн може да нарасне до 1 млн. долара в дългосрочен план, като най-популярната криптовалута може да се превърне дори и в световна резервна валута, пише CNBC.

От своята страна, от JPMorgan предупреждават за рискове от продължаващото поскъпване при създадената през 2009 г. криптовалута. Днес беше поставен нов рекорд, тъй като беше премината границата от 52 000 долара.

Съоснователят и партньор в Morgan Creek Digital Assets Антъни Помплиано смята, че до края на десетилетието биткойнът може да достигне невероятната цена от 500 000 долара.


В по-дългосрочен план той дори може да поскъпне до 1 млн. долара за броя, смята той, без да се ангажира за конкретен срок, в който това може да се случи.

„Смятам, че популярността на биткойна ще достигне дотам, че криптовалутата ще се превърне в световна резервна валута. На мнение съм също така, че неговата пазарна капитализация трябва да е доста, доста по-висока", споделя той в подкаст на финансовото издание.

Но защо биткойнът продължава да поскъпва? 

Доста са факторите, които оказват влияние върху продължаващото поскъпване на биткойна, но най-вече това е включването на големи компании. Square на Джак Дорси купи от най-популярната криптовалута през 2020 г., а преди дни Илон Мъск и неговата Tesla се включиха с инвестиция от 1.5 млрд. долара.

Междувременно, централните банки облекчават монетарните си политики, като продължават да понижават лихвите и да изкупуват активи по т. нар. количествени улеснения, с които да се борят срещу пандемията от коронавирус.

Джак Дорси и Джей Зи обявиха създаването на биткойн фондДвамата ще инвестират 500 биткойна във фонда

„В последните месеци бяха принтирани трилиони долари, които бяха инжектирани в икономиката и всички – от физическите лица до финансовите институции и корпорации по целия свят, търсят най-добрите начини да запазят своята покупателна способност, като част от тях решиха да инвестират в биткойн", обяснява Помплиано.

Той посочва, че прогнозира дори цена от 1 млн. долара, като за това най-вече би помогнало ограниченото предлагане от най-популярната криптовалута, което може да е максималните 21 млн. броя.

Също така биткойнът не е под влиянието на нито една централна банка по света.

„Колкото повече инвеститори се насочат към биткойна, толкова ликвидността ще е по-висока. Това би стабилизирано цената, която в бъдеще ще отчете нови ръстове", казва той. Никой също така не контролира биткойн мрежата, която е смятана за една от най-сигурните в света.

„Интернет икономиката няма своя родна валута и затова съм на мнение, че биткойнът може да заеме мястото на световна резерва валута за бъдещите поколения“, допълва той.

През януари от най-голямата банка в света JPMorgan предоставиха анализ на клиентите си, в който се посочва, че теоретично цената на биткойна може да достигне до 146 000 долара, за да може да си съперничи със златото.

Благородният метал е смятан за актив-убежище, към който инвеститорите се насочват при политически сътресения или срив на финансовите пазари. Биткойнът също започва да придобива подобна репутация в последните месеци.

„Биткойнът вече се съревновава с традиционното злато. Криптовалутата е форма на дигитално злато", казва Николаос Панигитцоглу, главен инвестиционен стратег на JPMorgan.

Той е пресметнал, че златото, което е закупено с инвестиционна цел, в света към момента се оценява на 2.7 трилиона долара. Ако биткойнът изравни тази пазарна оценка, то неговата цена трябва да достигне 146 000 долара.

Следва обаче и да се внимава с вложенията в биткойн, тъй като той е пет пъти по-волатилен от златото.

„Колкото по-бързо и повече институционални играчи започват да инвестират и приемат плащания в биткойни, толкова това би намалило волатилността“, казва още той.

Разбира се, има и рискове, които могат да прекъснат поскъпването на биткойна. Един от тях е, че по-високата цена би отблъснала известна част от вложителите, а други биха се възползвали да продадат инвестицията си.

„Когато икономиките се отворят наново и хората се върнат в офисите, те ще имат по-малко време да търгуват. Това би отслабило интереса от индивидуалните инвеститори“, посочва още той. 

Печалби за милиони

През октомври 2009 г. цената на 1 биткойн беше около 10 цента, т.е. при инвестирани 100 долара, бихме купили 1000 броя. Днес тези 1000 биткойна биха се равнявали на 52 000 000 долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg