BlackRock: Пригответе се за рецесия, различна от всяка друга

3647
BlackRock: Пригответе се за рецесия, различна от всяка друга

© Unsplash

- Световната икономика навлезе в период на повишена волатилност и предишните инвестиционни подходи вече няма да работят, посочват анализаторите от американска мултинационална корпорация за инвестиционен мениджмънт BlackRock, цитирани от Business Insider.

- Предстои неизбежна рецесия, но този път централните банки няма да могат да подкрепят пазарите чрез разхлабване на монетарната политика, казват стратезите на BlackRock.

Рецесията в световен мащаб е точно зад ъгъла, докато централните банки агресивно увеличават разходите по заемите, за да укротят инфлацията - и този път това ще предизвика повече пазарни турбуленции от всякога.

Световната икономика вече излезе от четиридесетилетна ера на стабилен растеж и инфлация, за да навлезе в период на засилена нестабилност - и новият режим на повишена непредсказуемост ще остане тук за дълго.Това означава, че политиците вече няма да могат да подкрепят пазарите толкова, колкото по време на минали рецесии, пише екип от стратези, ръководен от заместник-председателя на BlackRock Филип Хилдебранд, в доклада си за 2023 г.

"Рецесията е неизбежна, тъй като централните банки се надпреварват в опитите си да овладеят инфлацията. Това е обратното на миналите рецесии", казват те. "Противно на това, което инвеститорите очакват, централните банкери няма да се притекат на помощ, когато растежът се забави,. Цените на акциите все още не отразяват щетите, които предстоят", предупреждават от BlackRock. 

Перспективата за ограничена политическа подкрепа означава, че инвеститорите се нуждаят от по-динамични стратегии – включващи по-чести промени в портфейла и ясно аргументирани очаквания за различните сектори, региони и класове подактиви – за да навигират по-точно във волатилната среда от сега нататък.

Нуриел Рубини: Най-голямата икономическа криза е неизбежнаМожем да очакваме твърдо приземяване: дълбока, продължителна рецесия – на върха на тежка финансова криза


Режим на по-голяма макроволатилност

"Това, което е работило в миналото, няма да работи сега", казват стратезите. "Старият „buy the dip” подход, или просто купуване на акции при всеки спад, няма да сработи в този режим на голяма макро непредсказуемост. Не очакваме завръщане на условията, които поддържаха едновременния бичи пазар на акции и облигации, който преживяхме през предходното десетилетие."

Банките на Уолстрийт - от Morgan Stanley и Bank of America до Deutsche Bank - предупредиха, че американските акции могат да се сринат с повече от 20% през 2023 г. поради икономическите затруднения и ликвидни рискове, подхранвани от увеличението на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон вижда само 35% шанс американската икономика да избегне рецесия.

Забавянето на жилищния пазар, на корпоративните планове за инвестиции, спадът в спестяванията на потребителите и влошаващото се доверие на мениджърите са ранни сигнали за предстоящия икономически спад, според BlackRock.

Все пак нивата на фондовия пазар все още не отразяват потенциалното влияние на предстоящия икономически спад, казват стратезите.

"Не смятаме, че цените на акциите са оценени за сценарии на рецесия", добавят те. "Очакванията за корпоративните печалби все още не отразяват напълно дори скромна рецесия. Затова за момента тактически препоръчваме по-малко тегло за акциите от развитите пазари."

Индексът S&P 500 на американските акции с голяма капитализация се покачи с повече от 12% от 23-месечното дъно, достигнато през октомври, стимулирано главно от очакванията, че Фед ще забави темпа на увеличение на лихвените проценти след неотдавнашното отстъпление на инфлацията.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg