Блестящото обяснение на Уорън Бъфет за това как се надуват балони

10191
Блестящото обяснение на Уорън Бъфет за това как се надуват балони

© YouTube

В изслушване пред Комисията за разследване на финансовата криза (FCIC) през 2010 г. милиардерът Уорън Бъфет отговаря на няколко въпроса, обяснявайки как, според него, са се формирали балоните на жилищния и на кредитния пазар.

Той също така дава кристално ясно обяснение как по принцип се надуват балоните, пише Business Insider.

Това е страхотно четиво за всеки, който се интересува от инвестиции или поведенческа икономика.


Интервюто се появи в масив от данни от Националия архив, който публикува стенограми, програми на проведени срещи и споразумения за конфиденциалност на FCIC. Комисията бе сформирана от Конгреса след кризата, за да разследва какво е причинило това събитие.

Ето какво каза Бъфет:

"... Бившият ми шеф Бен Греъм сподели преди около 50 години едно свое наблюдение с мен, което аз запомних много добре и сега видях доказателства, свързани с него.

Той ми каза, 'В инвестирането може да загазиш много повече с разумно предположение, отколкото с погрешно предположение.'

Ако приемате, че луната е направена от зелено сирене или нещо друго, то това е нелепо само по себе си. Преположението ви обаче може да е, че обикновените акции носят по-голяма доходност от облигациите, които бяха в основата на балона от 1929 г.

Хората си мислеха, че акциите започват да са страхотни и забравиха за ограниченията на първоначалното предположение. Така след известно време първоначалното предположение, което до известна степен се превръща в катализатор на това, което впоследствие се оказва балон, е забравено и движението на цените поема контрол.

Сега видяхме същото нещо на имотния пазар. Напълно разумно предположение е да се очаква, че къщите ще стават по-скъпи с времето, защото стойността на долара намалява. [...]

И тъй като 66% и 67% от хората искат да притежават своя дом и защото можеш да вземаш заем и мечтаеш да си купиш дом, ако наистина смяташ, че имотите ще поскъпнат, си купуваш имот възможно най-скоро.

И това е много разумно предположение. То обаче е свързано, разбира се, с това, че имотите впоследствие се продават на цени, които не са много по-високи и не изпреварват инфлацията с много.

И така това разумно предпложение, че е добра идея да се купи къща тази година, защото тя вероятно ще струва повече следващата година, а вие ще искате дом, и фактът, че можете да финансирате покупката, се изкривява с времето, ако цените на имотите нарастват с 10% на година, а инфлацията е няколко процента на година.

Скоро, или на някакъв етап във времето, движението на цените поема контрол и вие вече искате да купите три или пет къщи и искате да ги купите без начална вноска и да договорите вноски по кредитите си, които не можете да покривате и така нататък, защото това няма никакво значение – тези къщи ще струват повече следващата година.

Банката се чувства по същия начин. Наистина няма значение дали отпуснатият заем реално може да бъде обслужван. Защото дори и да се наложи да ви вземат къщата, тя ще струва повече следващата година.

И след като всичко това набере инерция и се подсилва от движението на цените, тогава първоначалното предположение се забравя, както е в случая с 1929 г.

Същото нещо се случи и с интерент балона. Интернет щеше да промени живота ни. Това обаче не означаваше, че всяка компания, която може да си измисли проспект за първично публично предлагане на акции, има пазарна стойност от 50 млрд. долара.

Движението на цените става толкова важно за хората, че то превзема разума им. Имотният балон се формира, защото това бе най-големият клас активи 22 трлн. долара, или нещо такова. Огромен актив.

Имотите също така са лесни за разбиране от хората. Те може и да не разбират как се търгува с акции, може да не разбират от луковици за лалета, но те разбираха имотите и искаха да си купят имот на всяка цена.

Това, заедно с предлагането финансиране, при което човек можеше да вдигне ливъриджа си до небето, създаде балон, какъвто не бяхме виждали преди", казва Бъфет. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg