Борсовите индекси в САЩ затвориха с повишение след рали на банковите акции

1017
Борсовите индекси в САЩ затвориха с повишение след рали на банковите акции

© Unspplash

Повишеният оптимизъм на инвеститорите относно банковата система помогна за покачването на акциите на САЩ във вторник, като регионалните банки, включително закъсалата миналата седмица First Republic Bank, бяха в челните редици на пазарното рали.
 
Подкрепени донякъде от успокоителните коментари на глобалните финансови регулатори, както S&P 500, така и Dow Jones Industrial Average отчетоха втория си пореден ден на печалби за първи път, откакто Silicon Valley Bank и Signature Bank се сринаха преди две седмици.
 
Доходността на държавните облигации на САЩ също се покачи рязко, като тази на 2-годишните книжа отбеляза най-големия си еднодневен ръст от 2009 г. насам, тъй като инвеститорите намалиха скорошните си прогнози, че икономическият спад може да принуди Федералния резерв да започне да сваля лихвените проценти в близко бъдеще.
 
S&P 500 спечели 51,30 пункта, или 1,3% до 4002,87. 
 
Dow Jones Industrial Average се повиши с 316,02 пункта, или 1%, до 32560,60. 
 
Фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite се покачи със 184,57 пункта, или 1,6%, до 11860,11.
 
Индексът KBW Bank се повиши с 5%.
 
Акциите на големи американски банки като JPMorgan Chase отчетоха силни печалби, някои по-малки кредитори също се повишиха. 
 
Акциите на First Republic скочиха с $3,59, или 29%, до $15,77, след като загубиха почти половината от стойността си в понеделник. В началото на седмицата The Wall Street Journal съобщи, че главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън води преговори за нови мерки за стабилизиране на банката. 
 
Средно големите Western Alliance и PacWest, които бяха подложени на натиск, се покачиха с повече от 14%.
 
Подпомагайки ралито във вторник, министърът на финансите Джанет Йелън предложи правителството да предприеме допълнителни стъпки за укрепване на банковата система, ако е необходимо. 
 
 
В Европа банковите акции и облигации също се възстановиха след променливата търговия в понеделник, предизвикана от спешното придобиване на Credit Suisse от UBS. Акциите на UBS се покачиха с 12% до 19,43 швейцарски франка.
 
Регулаторите направиха опити в понеделник да успокоят инвеститорите в облигации, след като рисковите AT1, известни като допълнителни облигации от първи ред, паднаха. Причина за разпродажбата беше заличаването на AT1 облигациите на Credit Suisse като част от набързо организираната продажба на проблемната швейцарска банка на конкурента ѝ.
 
Във вторник книжата се повишиха, като търгуван от Invesco AT1 фонд на стойност около 1 милиард долара поскъпна с 16 цента, или 0,8%, до 20,86 долара.
 
 
Възстановяването се случва преди решението на Фед за лихвените проценти в сряда. През последните седмици прогнозите бяха, че централната банка на САЩ може да повиши лихвите с 0,5 процентни пункта този месец, но на фона на банковата буря инвеститорите започнаха да обсъждат, че централните банкери може да продължат борбата си с инфлацията с по-скромно увеличение от 0,25 процента или дори да се въздържат от повишаване на лихвите, докато финансовите условия не се стабилизират.
 
Последните данни на CME Group от вторник следобед, показват че според инвеститорите има близо 86% вероятност централната банка да вдигне лихвените проценти с 0,25 процентни пункта за втори пореден път.
 
В резултат на това цените на американските съкровищни облигации отчетоха значителни спадове във вторник, тласкайки доходността им нагоре.
 
Доходността на двугодишната държавна облигация на САЩ, която е особено чувствителна към промените в лихвените проценти, се установи на 4,175%, спрямо 3,922% в понеделник, според Tradeweb.
 
Доходността на 10-годишните облигации също се повиши до 3,603% от 3,477% в понеделник. Доходността и на двете облигации обаче остава доста под нивата си от преди две седмици.
 
 
Решението за лихвените проценти в сряда, заедно със съпътстващите икономически прогнози и пресконференцията на Джером Пауъл след срещата, ще има сложно въздействие върху пазара на облигации, казват инвеститори, цитирани от WSJ.
 
Цените на облигациите биха паднали в отговор на курс от страна на Фед, предполагащ, че предстои по-голямо увеличение на лихвени проценти. И все пак, предвид сегашния климат, някои смятат, че е възможно да има рали при по-дългосрочните облигации, ако инвеститорите са достатъчно притеснени, че по-високите лихвени проценти ще тласнат икономиката бързо в рецесия.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg