Черният понеделник навърши 30 години

3269
Черният понеделник навърши 30 години

На 19 октомври 2017 г. ще се навършат 30 години от един от най-големите крахове на капиталовите пазари по света. Известен още като „Черния понеделник“, денят влиза в историята, след като индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones отчита спад от 22.61%, до 1738.74 пункта.

В Австралия и Нова Зеландия понижението е наричано Черния вторник заради часовата разлика със САЩ.

Понятията Черен понеделник и Черен вторник се използват още и за 28 и 29 октомври 1929 г., които се случват след Черния четвъртък - 24 октомври, който слага началото на пазарния срив през 1929 г.

В историята на Dow Jones има само едно по-голямо процентно понижение. То се случва на 12 декември 1914 г., което съвпада с първия работен ден за фондовата борса след започването на Първата световна война.

Тя остава затворена в периода от 30 юли до 11 екември, въпреки че брокерите продължавали да котират цените на акциите извънборсово. Следва да се има предвид, че понижението понякога не се смята за най-голямо в историята, тъй като по това време Dow Jones е съставен от 12, а не от 30 компании, както е в момента.

Именно на този ден Dow Jones губи 24.39%, или 17.42 пункта, за да затвори на 54 пункта. Пониженията в споменатите по-горе дни (12 декември 1914 и 19 октомри 1987 г.) са в пъти по-големи от следващите най-големи спадове на борсата в САЩ.

За сравнение, фалитът на Lehman Brothers от 2008 г. и терористичните атаки в САЩ през 2001 г. донесоха понижения от около 7 на сто.

Но да се върнем на 1987 г. Какво се случи в дните преди Черния понеделник?

В четвъртък, 15 октомври 1987 г., Иран удря с ракета американския танкер Сунгари в кувейтски води. На следващата сутрин Иран удря още един щатски танкер.

В петък, 16 октомври, когато всички пазари в Лондон са затворени, неочаквано поради Голямата буря от 1987 г., Dow Jones пада със 108.35 пункта (4.6%), затваряйки на ниво от 2 246.74 пункта.

Сривът започва на пазарите в Далечния изток сутринта на 19 октомври. По-късно същата сутрин два щатски военни кораба обстрелват иранска петролна платформа в отговор на иранската атака срещу втория танкер.

Пониженията започват първоначално на пазарите в Австралия, Нова Зеландия и Хонконг, за да се пренесат по-късно при отварянето на борсите в Европа, а по-късно и в САЩ.

Вероятните причини за срива включват търговията с автоматизирани програми, надценка на акциите, ниска ликвидност и пазарна психология.

Популярно обяснение на срива от 1987 г. е търговията с автоматизирани програми. Според някои икономисти, спекулативният бум на пазара преди октомври е бил причинен от автоматизираната търговия, а пазарният срив просто е бил завръщане към нормалните нива.

При всички случаи върху автоматизираната търговия бе хвърлена по-голяма част от вината за пазарния срив от 1987 г.

До края на октомври борсите в Хонконг, Австралия, Испания, Великобритания, САЩ и Канада са паднали с 45.5%, 41.8%, 31%, 26.45%, 22.68% и 22.5% респективно.

Новозеландският пазар е засегнат особено сериозно, падайки с около 60% от върха си през 1987 г., като след това са му необходими няколко години, за да се възстанови.

След Черния понеделник са въведени нови регулации, между които и възможността борсите да спират временно търговията в случаи на изключително големи понижения на някои индекси, като Dow Jones.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...