Държавите от ЕС изнасят в евро, а внасят предимно в долари

731
Държавите от ЕС изнасят в евро, а внасят предимно в долари

© Pixabay

Еврото е най-използваната валута в износа на стоки от Европейския съюз, докато щатският долар запазва доминиращата си позиция при вноса. Това показват данните на Евростат.

Външнотърговските сделки на държавите членки на Общността с трети страни могат да бъдат фактурирани във всякаква валута. През 2018 г. обаче 48% от износа за държави извън ЕС е бил договорен в евро. 35% пък са експортните сделки в долари.

В сравнение с 2010 г., делът на еврото в общия обем на експорта намалява с 4.5 процентни пункта, докато този на щатски долар се повишава с 3.2 процентни пункта.

При вноса 56% от стокооборота са били фактурирани в долари, а 35% - в евро. И там делът на сделките в евро намалява за последните 8 години, като понижението е с 2.2 процентни пункта. Доларовите трансакции повишават общия си дял с 1.2 процентни пункта.

В общия стокооборот, който включва както вноса, така и износа, доларът е бил използван малко повече от единната европейска валута - 45% от всички сделки при 41% за еврото.

Държавите, които внасят най-много стоки от трети страни, фактурирани в евро, са Словения (66% от общия внос), Австрия (62%), Словакия (61%), Латвия (54%) и Хърватска (53%). В България преобладава вносът в долари (62%), докато този в евро е с дял от 37 на сто.

В четири държави от ЕС вносът в евро е под една четвърт от общия - Дания (23%), Гърция (23%), Швеция (13%) и Великобритания (5%). Най-голям е делът на доларовия внос в Гърция - 77 на сто.

20 г. по-късно – големите печеливши и губещи от евротоОтбелязването на 20-ата годишнина на еврото обаче е по-скоро приглушено. Причината за това е все още тлеещата криза при валутата

При износа държавите с най-голям дял на сделките, фактурирани в евро, са Словакия (80%), Словения (80%), Хърватия (70%), Италия (70%) и Австрия (67%). В България доларът отново преобладава и при ескспортните сделки с дял от 51 на сто, докато еврото е с 47%.

Най-малко стоки в евро изнасят Дания (23%), Швеция (20%), Ирландия (14%) и Великобритания (4%).

Експертите на Евростат отбелязват, че като се изключат петролните продукти, при които сделките се фактурират предимно в долари, еврото остава най-използваната валута в търговията с трети страни с дял от 47%, следвана от долара с 44 на сто.

Това обяснява и значителния превес на доларовите сделки в търговията на България с държавите извън ЕС, тъй като енергийните продукти са голямо перо във вноса на страната.

Същото важи и за експорта - при изключване на сделките с петролни продукти, еврото води с 54% дял пред щатския долар с 32 на сто.

От началото на годината еврото поевтинява с малко над 2% спрямо американската валута, продължавайки негативната тенденция от 2018, когато загуби над 5% от стойността си.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
13:05 | 21 May 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- Тотнъм , Ливърпул, Барса , Юве , Рома и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg