Доходността на 2-годишните облигации с най-големия 3-дневен спад от 1987 г.

1135
Доходността на 2-годишните облигации с най-големия 3-дневен спад от 1987 г.

© Getty Images

Инвеститори започнаха да изкупуват с голямо темпо днес държавните облигации на САЩ след срива на Silicon Valley Bank и последвалата държавна защита на банковата система, съобщи CNBC, цитирана от БТА.
 
Това доведе до спад на съкровищните облигации. Доходността на 2-годишните съкровищни облигации се търгуваше последно на ниво 4,06%, което е спад с 53 базисни пункта.
 
Доходността е спаднала със 100 базисни пункта от сряда, което бележи най-големия тридневен спад от 22 октомври 1987 г., когато облигациите се сриват със 117 пункта, отбелязва изданието. Това се случва след колапса на фондовия пазар, известен като "Черен понеделник", когато широкообхватният индекс S&P се понижава с 20%.
 
Регистрираният тогава спад е по-голям от понижението с 63 базисни пункта на 2-годишните облигации за три дни след атаките на 11 септември. 
 
Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се е понижила с близо 21 базисни пункта до 3,477 на сто. 
 
Облигациите поевтиняха след срива на Silicon Valley Bank, започнал миналия четвъртък. Регулаторните органи поеха контрола върху банката в петък, след като масовите тегления на депозити в четвъртък доведоха до натиск върху банката. В неделя регулаторните органи обявиха, че ще окажат подкрепа на вложителите.

Уолстрийт се подготвя за следващата Silicon Valley Bank Акциите на регионалните банки се сринаха на фона на опасенията, че колапсът на SVB е само началото

На фона на нарасналите опасения, че кризата ще обхване целия банков сектор, много инвеститори посегнаха към държавните облигации и други традиционно смятани за безопасни активи. 
 
Финансовият удар накара също инвеститорите да преосмислят колко агресивен ще продължи да бъде Федералният резерв на САЩ с повишението на лихвите, спомагайки за понижаване на краткосрочната доходност на облигациите. Централната банка на САЩ ще има заседание идната седмица и мнозина очакваха да повиши лихвата за девети път от март миналата година - това обаче бе преди срива миналата седмица на SVB.
 
Goldman Sachs вече не смята, че Фед ще повиши лихвите, базирайки се на последните стресови събития във финансовия сектор.
 
Доходността на 2-годишните съкровищни облигации се повиши до 5,085 на сто миналата седмица, най-високото равнище от юни 2007 г., преди  внезапния срив. 
 
Икономистите на Citigroup смятат, че Фед ще продължи с увеличение от 25 базисни пункта следващата седмица, вместо да отложи в отговор на банковия смут.
 
„Това ще накара пазарите и обществеността да приемат, че решимостта на Фед за борба с инфлацията е налице само до точката, до която има някакви неравности на финансовите пазари или в реалната икономика“, каза икономистът на Citi Андрю Холенхорст в бележка до клиентите.


Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg