Доларът изглежда по-силен от всякога. Но дали наистина е така?

1775
Доларът изглежда по-силен от всякога. Но дали наистина е така?

© Pixabay

Щатският долар се повиши с около 20% през последната година спрямо останалите водещи световни валути и в момента се намира на най-високото си ниво от 20 години. Едно евро струва по-малко от долар, а други претенденти за титлата на световна резервна валута, като японската йена, китайския юан или дори криптовалутите, се сринаха.

Дори когато САЩ използва финансовото си влияние, за да притисне Русия, много инвеститори се втурнаха към доларовите активи като към сигурно убежище. Тази циклична сила на долара в момента доминира върху глобалния финансов пейзаж.

Но един по-детайлен поглед върху технологичните промени рисува друга картина, която в бъдеще може да заплаши глобалното влияние на "зелените пари", пише The Economist.


Ръстът на долара отразява няколко фактора. Дори когато Европа и Китай са изправени пред спад, американската икономика се оказва забележително устойчива, като растежът на работните места и корпоративните печалбите все още е силен. Инфлацията е висока и Федералният резерв повишава лихвите по-бързо от другите големи централни банки. Е

Енергийните кризи и шокове са в полза на износителите на енергия и "наказват" валутите на вносителите. Благодарение на т. нар. "шистова революция" САЩ се превърнаха в нетен износител на енергия през 2019 г. за първи път от 1952 г. насам. Нито една от тези динамики няма изгледи да отслабне в близко бъдеще.

За Америка силният долар има някои предимства. Той помага за намаляването на инфлацията, макар и на цената на някои дългосрочни проблеми с конкурентоспособността. За голяма част от света обаче това е лоша новина. "Зелените пари" остават доминиращи в търговските фактури и трансграничния дълг. В резултат на това, докато Фед повишава лихвените проценти и капиталът се измества към Америка, натискът върху държавните бюджети на развиващите се пазари се засилва. Досега големите икономики като Индия се справят добре, но по-малките страни с големи дългове, като Шри Ланка и Пакистан, са изправени пред големи проблеми.

ЕЦБ вдига лихвите с рекордните 75 базисни пунктаИ трите основни лихвени процента на ЕЦБ ще се повишат с по 75 базисни пункта

Устойчивостта на тази глобална система, базирана на долара, е свидетелство за издръжливостта на Америка, въпреки недоволството, което предизвиква. Най-голямата световна икономика премина през трудни времена през последните 15 години, с финансова криза, зле управлявана пандемия, разширяващ се фискален дефицит и конституционна криза през 2021 г. И докато доларът поскъпва две ключови технологични разработки привличат все по-голямо внимание.

Първата е свързана с новите държавни цифрови валути и платежни системи, които в последно време набират популярност. Китайският е-юан вече има 260 милиона потребители и използваната технология може в крайна сметка да позволи на Поднебесната империя да управлява своя собствена глобална разплащателна мрежа, като същевременно поддържа капиталов контрол, считан от Пекин за основен инструмент за поддържане на стабилност.  Подобен ход може да направи страната почти имунизирана срещу американските санкции.

На други места системите за държавни плащания също се опитват да изградят широки мрежови структури. Индийската UPI система е огромна, а бразилската платежна система Pix е използвана от 126 милиона души. Днес тези разплащателни мрежи са вътрешни и се използват само от гражданите на съответните държави, но в съвсем близко бъдеще те биха могли да улеснят трансграничните плащания като алтернатива на базираната на долара финансова система.

Вторият важен елемент са децентрализираните финансови технологии, които продължават да се подобряват, въпреки отделните случаи на измами и пазарни балони при криптовалутите. Разработчиците настояват за надграждане на блокчейна Ethereum, на който са базирани повечето DeFi приложения. На 15 септември втората най-популярна криптовалута след биткойна ще премине към нов механизъм за вземане на колективни решения, известен като proof-of-stake, който изисква много по-ниско потребление на енергия.

Спадът в консумацията на електричество ще бъде еквивалентен на изключването на цяла държава с размерите на Чили. Това може да проправи пътя на етера да стане по-ефективен при обработката на големи обеми транзакции и да стане по-надежден глобален конкурент на традиционното доларово финансиране.

През 20-и век доларът измести британската лира като световна резервна валута и се превърна едновременно в широко използвана разчетна единица, инвестиция за съхраняване на стойност и платежно средство. Следващата промяна във валутните режими може да не е толкова ясна, тъй като новите технологии позволяват отделянето на някои функции на резервната валута, позволявайки на страните да установят автономия в плащанията, но без да се оспорва ролята на долара в други области, пише още The Economist.

В крайна сметка статусът на "зелените пари" като резервна валута все още не се е променил. Но технологиите имат потенциала да променят самото значение на този термин.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg