Доларът върви към седмично повишение спрямо йената

991
Доларът върви към седмично повишение спрямо йената

Доларът е на път да запише най-голямото си седмично повишение от три месеца насам спрямо йената преди очакваните днес данни за неселскостопанската заетост в САЩ.

Щатската валута вчера докосна най-високото си ниво спрямо йената от януари насам, след като стана ясно, че по-малко американци са подали молби за помощи за безработица в предходната седмица. Еврото е на път да запише пето поредно седмично повишение, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отрече спекулациите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика. Австралийският долар се задържа близо до най-високото си ниво от близо три месеца, след като управителят на централната банка на страната Глен Стивънс заяви, че не вижда необходимост от намаляване на лихвените проценти.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 102.97 йени, в сравнение със 103.07 вчера, и бележи повишение от 1.2% за седмицата, което е най-голямото от седмицата приключила на 29 ноември. Доларът се търгуваше на ниво от 1.3858 спрямо еврото в сравнение с 1.3861 преди това и на път да запише 0.4% понижение от 28 февруари насам. Еврото се разменяше срещу 142.70 йени в сравнение с 142.86 йени вчера и върви към 1.6% повишение за седмицата, което ще е най-голямото от седмицата приключила на 27 декември.


Щатската икономика вероятно е добавила 149 000 нови работни места през февруари, след повишение от 113 000 в предходния месец, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Икономиката на САЩ добавяше средно по близо 200 000 нови работни места на месец през 2013 г.

Молбите за помощи при безработица в САЩ паднаха с 26 000 до 323 000 за седмицата, приключила на 1 март, което е най-ниското им ниво от края на ноември.

Вчера ЕЦБ остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0.25%, което бе в тон с очакванията на пазара.

Инфлацията в еврозоната, която беше 0.8% през февруари, ще нарасне до 1.7% през четвъртото тримесечие на 2016 г., според прогнозите на ЕЦБ. Потребителските цени се очаква да нараснат с 1% през настоящата година. От ОЦБ очакват инфлация от 1.3% за 2015 г.

Австралийският долар се търгуваше срещу 90.86 щатски цента, след като вчера нарасна до 91.13, което бе най-високото му ниво от 11 декември насам. Австралийската валута поскъпва с 1.8% тази седмица след като стана ясно, че икономиката и продажбите на дребно в Австралия бележат по-голям ръст от очаквания, а търговският излишък на страната се е увеличил до най-голямото си ниво от близо 2.5 г.

Австралийски долар на ниво от 90 щатски цента е по-високо от оценката на централната банка, заяви управителят на финансовата институция Стивънс пред австралийския парламент днес.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg