Дяловете на първия "къс" договорен фонд вече се търгуват на БФБ

1224
Дяловете на първия

© Маню Моравенов, изп. директор на БФБ и Даниел Дончев, главен инвестиционен директор в Експат Асет Мениджмънт. Снимка: БФБ

Търговията с дялове от Националния договорен фонд Expat Bulgaria Short SOFIX започна днес (15 януари) на Българска фондова борса.

Фондът е създаден от
управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД и следва обратното движение на индекса SOFIX, калкулиран от БФБ.

Фондът, с борсов код BGXS, се търгува в сегмент "Борсово търгувани продукти" на Основния пазар BSE на БФБ.

„Стартът на търговията с първия „къс“ индексен фонд е знаково събитие за българския капиталов пазар в началото на 2020 г., не само защото това е първият фонд с обратна инвестиционна стратегия, но и защото продуктовото разнообразие е предпоставка за засилване на инвестиционния интерес към пазарите на БФБ“, каза изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов по време на официалната церемония по случай старта на търговията с дяловете на фонда.


Номиналната стойност на един дял от Expat Bulgaria Short SOFIX е 1 лев. Дяловете са безналични, поименни и свободно прехвърляеми.

Маркет-мейкър на емисията е инвестиционният посредник БенчМарк Финанс АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%, а минималната стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането й е 2 500 лв.

Управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД създаде и първия борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCIT ETF, чийто дялове се търгуват успешно вече четири години на Българска фондова борса.

Дружеството управлява стотици индивидуални инвестиционни сметки за клиенти от десетки държави, няколко договорни фонда, както и 11 борсово търгувани фонда, следящи основните борсови индекси в Гърция, България, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия и Полша.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg