Една от най-бедните страни в света става глобален енергиен играч

2925
Една от най-бедните страни в света става глобален енергиен играч

© Pixabay

Консорциум, воден от Anadarko Petroleum, планира да даде зелена светлина за създаването на нова голяма мощност за износ на втечнен газ в Мозамбик – една от най-бедните страни в света, където огромна част от населението живее с под 1.90 долара на ден.

Предвижда се това да се случи през първата половина на следващата година, като проектът ще превърне Мозамбик в световен играч в доставките на газ, предава Financial Times.

Щатската компания Anadarko Petroleum откри огромни газови находища във водите по крайбрежието на Мозамбик през 2010 г.

От там посочват, че са напреднали по проекта, като вече са сключили договори с клиенти, осигурили са разрешителни от местното правителство, предвидили са финансиране и вече се готвят да стартира работа по изграждане на мощностите.

В последно време редица проекти за добив на газ не получиха одобрение от регулаторите по света.

Въпреки това изпълнителният вицепрезидент на Anadarko Petroleum Мич Инграм посочва, че неговата компания се намира в добра позиция. По думите му това, че малко проекти получават зелена светлина, означава, че фирмата му е изправена пред по-слаба конкуренция на този пазар.

Разработването на газовото находище в Мозамбик, както и изграждането на съоръжения за износ на втечнен газ, ще струва около 7.7 млрд. долара, като сумата е намаляла значително през последните няколко години.

Anadarko и другите участници в проекта – японската Mitsui и индийската ONGC Videsh, са успели да смъкнат цената на проекта с цели 4 млрд. долара, казва Инграм.

Разходите за реализация се равняват на 600 долара на тон от капацитета на мощността в нейната първа фаза, която след пълната си реализация, очаквана да приключи през 2023-24 г., ще може да изнася по 12.88 млн. тона втечнен газ годишно.

В тази страна на всяка минута 6 души изпадат в крайна бедностНигерия изпревари Индия като страната, в която най-много хора живеят в крайна бедност

Консорциумът вече е започнал дейност по релокирането на около 500 семейства по бреговата линия, където ще бъде мощността. Паралелно с това около 1000 работника вече подготвят терена и изграждат пътища.

Предвижда се работниците да достигнат 2 500 души до края на тази година.

Anadarko изчисляват, че залежите в Зона 1 на газовото находище в Мозамбик възлизат на около 75 трилиона кубични фута, което означава, че ресурсите ще стигнат за 120 години, при темп на продукцията от 12.88 млн. тона втечнен газ на година.

Консорциумът обаче планира да увеличава капацитета на мощностите на всеки 5 години. Освен това и други компании планират инвестиции в газовия сектор на Мозамбик.

Консорциум, воден от италианската Eni, през миналата година започна проект за втечнен газ на стойност 8 млрд. долара, носещ името Coral и разполагащ с капацитет от 3.4 млн. тона на година.

ExxonMobil, която придоби част от активите на Eni в Мозамбик през миналата година, има планове за друг съвсем отделен газов проект в страната.

Всички тези инвестиционни планове могат да съживят икономиката на Мозамбик, но това няма да стане никак лесно.

Петролен бум може да изстреля икономиката на ГанаГана е един от най-големите износители на какао в света

В последно време сигурността в региона е сериозно застрашена. В един от последните случаи на агресия мистериозна група, за която се смята, че е съставена от ислямски бунтовници, нападна и уби 39 души в близост до терените, където ще се строят съоръжения за износ на втечнен газ.

По думите на Инграм, този проблем попада в радара на компанията, която, освен че сама подсигурява охраната си, работи по въпроса и с местните власти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg