Едно диво тримесечие на американските пазари приключи с умерен оптимизъм

1161
Едно диво тримесечие на американските пазари приключи с умерен оптимизъм

© Getty Images

Пазарите показаха устойчивост през първото тримесечие на 2023 г., въпреки че бяха разтърсени от шокови вълни, които малцина очакваха.
 
Инвеститорите започнаха годината с оптимизъм, инфлацията изглежда намаляваше и мнозина очакваха, че това ще накара Федералния резерв бързо да премине от повишаване на лихвените проценти към тяхното намаляване, коментира The Wall Street Journal.
 
Оптимизмът обаче беше охладен от горещите икономически данни и цените на акциите и облигациите паднаха, засегнати от притесненията, че Фед вероятно ще трябва да поддържа лихвите по-високи за по-дълго време.
 
Най-големият шок за тримесечието дойде през март, когато Silicon Valley и Signature Bank се сринаха, повличайки и банковите акции надолу. Credit Suisse беше на ръба на фалита, принуждавайки швейцарските власти да организират бързото поглъщане на банката от конкурента ѝ UBS. Най-големите американски банки междувременно подкрепиха кредитора First Republic Bank, за да спрат растящата паника.
 
 
Изправени пред тази значителна несигурност, пазарите завършиха тримесечието по-жизнеспособни, отколкото много инвеститори смятаха за възможно.
 
S&P 500 се покачи със 7% през първото тримесечие. 
 
Dow Jones Industrial Average добави 0,4%. 
 
Технологичният индекс Nasdaq Composite скочи със 17%, надминавайки Dow с най-голяма разлика от 2001 г. насам. Като цяло това е най-доброто тримесечие на Nasdaq от второто тримесечие на 2020 г.
 
Междувременно цените на облигациите се покачиха. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, които оказват влияние върху всичко - от ипотечните лихви до студентските заеми, падна до 3,491% от 3,826% в края на 2022 г. Това бележи най-големия ѝ тримесечен спад за 2020 г.
 
 
Какво обяснява относителното спокойствие на пазарите?
 
Широко очакваната рецесия не успя да се материализира, поне досега. Пазарът на труда остава стабилен, дори с увеличаване на съкращенията в технологичния сектор през последните месеци. А инфлацията, макар и все още висока, продължи да намалява. 
 
Комбинацията от фактори помогна на инвеститорите да останат донякъде оптимистично настроени, въпреки че много анализатори остават нащрек относно посоката, която ще предприеме Фед по отношение на лихвените проценти през останалата част от годината. От март 2022 г. Фед повиши девет пъти основния си лихвен процент в стремежа си да спре повишението на цените, които в средата на миналата година достигнаха най-високото си равнище за последните 40 години.
 
 
Последните прогнози показват, че членовете на Фед очакват процентът да се повиши до най-малко 5,1% от сегашния диапазон 4,75% - 5%. Това предполага, че Фед може да прокара още едно увеличение на лихвения процент с четвърт пункт и след това да задържи лихвите на това ниво до края на годината.
 
И все пак Уолстрийт отново започва да се надява, че Фед ще започне да намалява лихвите веднага след втората половина на 2023 г. Пазарите на деривати показват, че търговците очакват процентът на федералните фондове да достигне връх от около 4,9% през май, след което да падне до около 4,4% до края на годината, според FactSet.
 
Има обаче разминаване между пазарните очаквания за Фед и това, което Фед казва“, предупреждава Мишел Клувър, стратег в Global X ETFs, която приписва прогнозите за намаляване на лихвите най-вече на последиците от банковата криза през март. В момента, тъй като тази криза изглежда относително ограничена, изглежда няма сериозна причина Фед да намали лихвите в близко бъдеще, добавя Клувър, цитирана от WSJ.
 
Повишените очаквания за намаляване на лихвените проценти насочиха инвеститорите към много от акциите, които бяха сред най-тежко засегнатите при разпродажбата на пазара миналата година. Nvidia скочи с 90% през първото тримесечие, докато Meta Platforms се покачи със 76%, а Tesla скочи с 68%.
 
Биткойнът също се повиши. Криптовалутата се търгуваше на над $28 000 в петък, което е ръст от около 71% за тримесечието.
 
Междувременно много от най-големите победители от миналата година изостанаха. 

За някои най-големият въпрос остава как ще издържи икономиката под напрежението на по-високите лихвени проценти и по-строгите финансови условия.
 
Макар и постепенно да отслабва, инфлацията все още оказва натиск върху икономиката на САЩ и остава висока спрямо целта на Фед от 2% на годишна база. 
 
 
Европейските борси също закриха последната за месец март сесия с повишения, като данните показаха, че общоевропейският индекс Stoxx 600 е нараснал със 7,05% през първото тримесечие на годината. 

На Лондонската фондова борса индексът FTSE 100 прибави 11,31 пункта или 0,15% до 7631,74 пункта.
 
Във Франкфурт DAX нарасна със 106,44 точки или 0,69% до 15 628,84 пункта,
 
Френският CAC 40 бе нагоре с 59,02 пункта при затварянето или 0,81% до 7322,39 пункта.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg