ESMA забрани бинарните опции и ограничи ДЗР

2698
ESMA забрани бинарните опции и ограничи ДЗР

© Pixabay.com

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) договори мерки във връзка с предоставянето на договори за разлики (ДЗР) и бинарни опции на инвеститорите на дребно в Европейския съюз (ЕС). 

1. Бинарни опции — забрана за пускането на пазара, разпространението или продажбата на бинарни опции на инвеститори на дребно.

2. Договори за разлики — ограничаване на пускането на пазара, разпространението или продажбата на ДЗР на инвеститори на дребно.

Ограничението включва праговете за използване на ливъридж при откриването на позиция; правило за марж на анулиране на основата на сметката; мерки за защита при отрицателен баланс на основата на сметката; предотвратяване на използването на стимули от доставчика на ДЗР и строго предупреждение за специфичния риск чрез стандартизирана формулировка. Съгласно РПФИ ESMA може да въведе само временни мерки за намеса за период от три месеца.

Преди изтичането на трите месеца ESMA ще обсъди дали е необходимо да се продължи прилагането на мерките за още три месеца. Съвместно с националните компетентни органи ESMA стигна до заключението, че ДЗР и бинарните опции, които се предлагат на инвеститорите на дребно, са повод за значително безпокойство за защитата на инвеститорите.

Това се дължи на сложния им характер и липсата на прозрачност; конкретните особености на ДЗР — прекомерен ливъридж, и на бинарните опции — структурно заложена отрицателна възвращаемост и вътрешен конфликт между доставчиците и техните клиенти; несъответствие между очакваната възвращаемост и риска от загуба; и проблеми, свързани с пускането на пазара и разпространението. Анализите на търговията с ДЗР, които националните компетентни органи извършиха за различни юрисдикции в ЕС, показват, че по 74—89 % от сметките на непрофесионални клиенти обикновено има загуби от инвестиции, като средните загуби на клиент са в порядъка от 1 600 до 29 000 EUR. В анализите на бинарните опции също бяха установени постоянни загуби в сметките на непрофесионални клиенти. 

ДЗР — договорени мерки

Съгласно член 40 от Регламента относно пазарите на финансови инструменти ESMA договори следните мерки за намеса в търговията с финансови продукти:

1. Праговете за използване на ливъридж при откриването на позиция от непрофесионален клиент са от 30:1 до 2:1, като това съотношение варира в зависимост от нестабилността на базовия актив:

- 30:1 за основни двойки валути;
- 20:1 за неосновни двойки валути, злато и основни капиталови индекси; 
- 10:1 за стоки, различни от злато и неосновни капиталови индекси;
- 5:1 за отделни капиталови инструменти и други референтни стойности;
- 2:1 за криптовалути.

2. Правило за марж на анулиране на основата на сметката. Чрез него се определя процентният марж (на 50 % от минималния изискван марж), при който доставчиците трябва да анулират една или повече отворени позиции с ДЗР на непрофесионален клиент.

3. Защита при отрицателен баланс на основата на сметката. Това ще осигури цялостен гарантиран размер на загубите за непрофесионални клиенти.

4. Ограничаване на стимулите, предлагани за търговия с ДЗР.

5. Стандартизирано предупреждение за риска, съдържащо информация за загубите в проценти по сметките на инвеститори на дребно, обслужвани от доставчик на ДЗР.

Следващи стъпки

ESMA ще приеме тези мерки на официалните езици на ЕС през следващите седмици и ще публикува официално съобщение на своя уебсайт. След това мерките ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС (ОВ) и ще започнат да се прилагат един месец (по отношение на бинарните опции) и два месеца (по отношение на ДЗР) след публикуването им в ОВ.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg