Expat Gold – новият емитент на БФБ

2383
Expat Gold – новият емитент на БФБ

© Експат

Днес, 2 февруари 2020 г., стартира търговията на Българска фондова борса на първия за България борсово търгуван фонд, следващ цената на златото – Expat Gold. С борсов код GLDX на БФБ дяловете на фонда са вече достъпни през всеки борсов посредник у нас.

„С Expat Gold продължаваме нашата линия за разработване на иновативни за българския пазар фондови продукти. Надяваме се фондът за злато да допринесе за развитието на капиталовия пазар у нас и за предоставянето на по-широк достъп до инвестиционни решения на индивидуалните инвеститори. Благодарим на регулатора и на БФБ за сериозната работа около този проект!“ Това каза Даниел Дончев, CFA, изпълнителен директор на Експат Асет Мениджмънт, при откриването на борсовата сесия днес. 

„Това е първият инструмент на БФБ, чрез който инвеститорите могат да получат експозиция към суровини.“ Това каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, и поздрави Експат за новия продукт, с който се обогатява портфолиото на българската борса.


Expat Gold се управлява от Експат Асет Мениджмънт и дава възможност на индивидуални инвеститори да имат ликвидна експозиция към благородния метал злато. Той следва пасивно цената на златото, като се стреми да репликира възможно най-близко движението на индекса LME PM Price Reference – Gold, изчисляван и публикуван от London Metal Exchange.

Търсенето на борсово търгувани фондове (ETF), които инвестират в злато, се е увеличило повече от три пъти през 2020 г. Прекъсванията в производството, най-вече в Мексико, Перу и Южна Африка, и намаленото рециклиране на злато поради ограничения на движението на работна ръка подкрепиха цените през изминалата година. Въпреки оптимизма за масово ваксиниране и постепенното възстановяване на глобалната икономика, анализаторите очакват цената на златото да остане стабилна през 2021 г., подкрепена от нарастващите инфлационни очаквания, отрицателните реални доходности и политиките на централните банки за увеличаване на позициите си в ценния метал. 

Сред основните характеристики на фонда Expat Gold са:

  • От отворен тип, осигуряващ ежедневна ликвидност

  • Нисък праг на инвестицията

  • Без данък върху капиталовите печалби за български физически и юридически лица

  • Не разпределя дивиденти. Печалбата се реинвестира, като това ще увеличава нетната стойност на активите в полза на инвеститорите

  • Високорисков профил, предвид факта, че суровините и благородните метали са силно волатилни и стойността им може рязко да се покачва или понижава

Повече за фонда може да откриете тук.


„С Expat Gold продължаваме нашата линия за разработване на иновативни за българския пазар фондови продукти. Надяваме се...

Публикувахте от Expat Capital в Вторник, 2 февруари 2021 г.
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg