Фед: Здравната криза ще продължи да тегли икономиката надолу

858
Фед: Здравната криза ще продължи да тегли икономиката надолу

© Pixabay.com

От Федералния резерв на САЩ обявиха, че ще поддържат лихвените нива близо до нулата, докато не са „уверени, че  икономиката се е справила с настоящите събития.”

В изявлението след двудневната си среща от централната банка на САЩ заявиха, че щатската икономика отчита “рязък спад“ в икономическата активност, след като милиони американци изгубиха работата си. Фед също така посочиха по-слабото търсене като и “значително по-ниските” цени на петрола като фактори, които пречат на активността на потребителите.

Междувременно от Фед казаха, че здравната криза ще продължи да “тежи сериозно” върху щатската икономика, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява “значителен риск” за перспективите в средносрочен план.


От Фед също така поеха ангажимент за изкупуването на държавни и други ценни книжа “в количества необходими за подкрепа на безпроблемно функциониране на пазарите.”

На 3 март Фед свали лихвите с 50 базисни пункта. След като броят на случаите с коронавирус в САЩ обаче скочи значително централната банка реши, че не може да чака до следващата си среща на 18 март. От Фед обявиха извънредно, че свалят лихвите близо до нулата и възобновяват кризисната политика на изкупуване на активи чрез количествено улесняване.

От Фед обаче далече не бяха приключили.

В следващите седмици централната банка представи девет линии за осигуряване на ликвидност на пазарите, вариращи от щатски долари до рисков корпоративен дълг. Не всички те са отворени още, а относно програмата за предоставяне на евтини четиригодишни заеми на средни предприятия има доста въпроси.

В понеделник от Фед пък разшириха обхвата на преките изкупувания на общински облигации до повече градове и окръзи.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg