Финансовите пазари предупреждават - рецесията е неизбежна

1218
Финансовите пазари предупреждават - рецесията е неизбежна

© Getty Images

Познатите модели на търговия с акции, облигации и стоки, които се поддържаха от месеци, започват да се разпадат на всички пазари, докато финансовите се настройват с очакванията за рецесия през следващата година, коментират анализатори пред MarketWatch.

Индексът S&P 500 SPX отбеляза най-дългата си серия от загуби от почти два месеца в сряда, въпреки че доходността на дългосрочните държавни облигации TMUBMUSD10Y продължи да пада, докато цените на суровия петрол слязоха до най-ниското ниво за тази година.

През по-голямата част от тази година спадът на доходността на държавните облигации съвпадна с по-високите оценки на акциите, тъй като разходите по заеми станаха критично важни за пазарите.


Както изглежда динамиката се променя – знак, че инвеститорите започват да се подготвят за настъпващата рецесия.

„Цените на медта са надолу, цените на петрола са надолу, въпреки факта, че докладът за запасите е по-нисък от очакваното и Китай отваря отново. Рецесията натежава върху всичко“, заяви Джийн Голдман, главен инвестиционен директор в Cetera Investment Management.

Цените на суровия петрол CL00, търгуван в САЩ, падна с 10,5% до $71,59 за барел тази седмица, по данни на FactSet. Макар и цената на медта да повиши умерено, тя все още е надолу с 13%. Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа е спаднала с приблизително 25 базисни пункта от началото на декември.

Индексът за оценка на състоянието на фондовия пазар в САЩ S&P 500 падна с 2,8% тази седмица след организирането на горещо рали, което започна в средата на октомври. Резки, но краткотрайни ралита не са необичайни по време на мечи пазари, посочи Стив Сосник, главен инвестиционен стратег в Interactive Brokers.

Досега акциите остават изненадващо динамични, въпреки че намаляват очакванията за ръст на корпоративните печалби през 2023 г. – през юни анализаторите прогнозираха, че те ще отбележат 10,3% ръст догодина, поне такава беше средната оценка от FactSet. Към 7 декември очакванията са паднали до едва 5,9%. А някои на Уолстрийт, включително Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, смятат, че приходите ще се свият през 2023 г.

Фед ще обмисли по-високи лихвени проценти за 2023 г. Бързото нарастване на заплатите може да накара представителите на Фед да обмисли повишаване на лихвения процент над 5% следващата година

 

Падащата доходност на дългосрочните облигации, съчетана с все по-преобърнатата крива на доходност на държавните облигации, изпраща доста силен сигнал , че пазарите се готвят за рецесия през следващата година.

„Очакванията за рецесия стават все по-категорични и пазарите реагират на тях, което не е толкова изненадващо след ралито през последния месец“, отбеляза Джейк Джоли, старши инвестиционен стратег в BNY Mellon Investment Management.

На Уолстрийт има стара поговорка, че пазарът на облигации е надеждният ориентир за това какво очаква американската икономика. Ако тя е вярна, това би означавало, че акциите вероятно ще се насочат към спад.

Поне досега икономиката на САЩ изглежда се държи добре, въпреки че Федералният резерв повиши своя лихвен процент с приблизително четири процентни пункта тази година. Пазарът на труда в САЩ добави 263 000 работни места през ноември, докато брутният вътрешен продукт на САЩ се увеличи с 2,9% през третото тримесечие. Дори барометърът на ISM за дейността в сектора на услугите, публикуван по-рано тази седмица, достигна над 55% - ниво, което категорично сочи растеж.

По-проблематичен за Федералния резерв е фактът, че заплатите са се увеличили от 4,9% на 5,1% през ноември на годишна база. Инвеститорите се притесняват, че цените ще продължат да растат, ако икономиката не се охлади.

В случай че и икономиката, и инфлацията се задържат, мнозина на Уолстрийт очакват Федералният резерв да повиши допълнително лихвените проценти, насочвайки икономиката към рецесия.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg