Финансовият колос Amundi остави конкурентите далеч зад гърба си

1324
Финансовият колос Amundi остави конкурентите далеч зад гърба си

Европейските компании за управление на фондове прекараха 2018 г., гледайки как цените на акциите им устойчиво намаляват, вследствие на засилените регулаторни мерки, отлив на средства и неумолимото намаляване на таксите.

Те скачат тази година, но най-големият звяр в тази индустрия на континента изпреварва значително всички останали.

Инвестиралите в Amundi SA се наслаждават на обща доходност от над 60% през 2019 г., която изпреварва ръста на индекса Stoxx Europe 600 с 35 процентни пункта.

Тя е по-голяма от ръста от 32% при DWS Group GmbH и Standard Life Aberdeen Plc, 39-те процента скок при Schroders Plc и повишението от 19% при Man Group Plc.

Доходността на най-голямата компания за управление на фондове в Европа изпреварва своите конкуренти и индекса през тази година, информира Bloomberg.


Amundi, която е 68% собственост на френската банка Credit Agricole SA, наскоро обяви рекордни тримесечни постъпление от близо 43 млрд. евро за трите месеца до септември, с което прекъсна негативната серия от три поредни тримесечия, в които имаше нетен отлив на средства.

Amundi разполага с активи под управление на стойност 1.6 трлн. евро, в сравнение с 952 млрд. евро, когато компанията се листва на борсата през ноември 2015 г. Това я прави най-големия паричен мениджър в Европа.

Най-впечатляващото обаче е един индикатор, над който Amundi има най-голям контрол – разходите й.

Пестеливостта на компанията свали съотношението разходи към приходи в последните години - то пада до 51.1% в края на третото тримесечие, като е по-добро, в сравнение със средното за индустрията.

За сравнение, контролираната от Deutsche Bank AG има за цел да свали своето съотношение до 65% и не очаква това да се случи преди края на 2021 г.

Какво може да свали Amundi от тази позиция?

Главният изпълнителен директор на DWS обяви по-рано през месеца, че планира да се противопостави на доминацията на Amundi чрез осъществяването на придобиване или сливане с друга компания, което би увеличило активите на неговата компания, които възлизат на 752  млрд. евро.

По-рано през годината швейцарската UBS Group AG информира, че обмисля да продаде подразделението си за управление на активи на DWS. Застрахователят Allianz SE също се смята, че проявява интерес към германската инвестиционна компания. Подобна сделка би създала конкурент, който да може да се изправи срещу Amundi.

Главният изпълнителен директор на Amundi Ив Перие обаче едва ли ще стои със скръстени ръце, ако в индустрията започне процес на консолидация. Сега, след като финализира придобиването на Pioneer Investments, която беше придобита от италианската UniCredit SpA за 3.5 млрд. евро през 2017 г., ръцете му отново са развързани.

Тези мега сливания може и да не се случат, но Amundi е добре позиционирана, ако станат факт. Акциите на компанията се търгуват на най-високото си ниво от 18 месеца, а Перие разполага със средствата да финансира голяма сделка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg