Газ за 4000 долара - как Европа ще преживее зимата?

1003
Газ за 4000 долара - как Европа ще преживее зимата?

© Pixabay

Според съобщение от Газпром преди дни, в което сред обичайните данни за производството и доставките на газ, се промъкна твърдението, че цената на газа в Европа през следващата зима може да достигне 4000 долара за хиляда кубически метра. В същия ден цените на фючърсите на газ в Европа надхвърлиха 2600 долара, но впоследствие леко паднаха. 
 
Повишаването на цените на газа е свързано с недостиг на доставки. Търсенето на този продукт е повишено и поради необичайно горещите лета и недостатъчно пълноводие на реките на Европа, което затруднява генерирането на водноелектрическа енергия и охлаждането на реакторите на атомната електроцентрала. В сравнение с миналата година производството на ядрена и водноелектрическа енергия намалява съответно с 12% и 20%, а производството на електроенергия, генерирано на газ, е с 4% по-високо, припомня Forbes.ru.
 
Има ли алтернатива на газа в Европа?

Проблемът е частично решен чрез замяна на газ с въглища. Според някои анализатори в редица европейски страни има планове за подновяване на спрените електроцентрали, захранвани с въглища. В същото време въглищата за европейците станаха значително по-скъпи поради ембаргото върху руските въглища, което влезе в сила на 10 август и недостатъчното пълноводие на реките. 
 
Зима 2022 - 2023 г., според всички оценки, ще бъде трудна. Дори европейските държави да успеят да осигурят необходимото средно количество гориво, важен въпрос е как да се избегне прекъсването на подаването по време на върхово потребление. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg