Газ за 4000 долара - как Европа ще преживее зимата?

729
Газ за 4000 долара - как Европа ще преживее зимата?

© Pixabay

Според съобщение от Газпром преди дни, в което сред обичайните данни за производството и доставките на газ, се промъкна твърдението, че цената на газа в Европа през следващата зима може да достигне 4000 долара за хиляда кубически метра. В същия ден цените на фючърсите на газ в Европа надхвърлиха 2600 долара, но впоследствие леко паднаха. 
 
Повишаването на цените на газа е свързано с недостиг на доставки. Търсенето на този продукт е повишено и поради необичайно горещите лета и недостатъчно пълноводие на реките на Европа, което затруднява генерирането на водноелектрическа енергия и охлаждането на реакторите на атомната електроцентрала. В сравнение с миналата година производството на ядрена и водноелектрическа енергия намалява съответно с 12% и 20%, а производството на електроенергия, генерирано на газ, е с 4% по-високо, припомня Forbes.ru.
 
Има ли алтернатива на газа в Европа?

Проблемът е частично решен чрез замяна на газ с въглища. Според някои анализатори в редица европейски страни има планове за подновяване на спрените електроцентрали, захранвани с въглища. В същото време въглищата за европейците станаха значително по-скъпи поради ембаргото върху руските въглища, което влезе в сила на 10 август и недостатъчното пълноводие на реките. 
 
Зима 2022 - 2023 г., според всички оценки, ще бъде трудна. Дори европейските държави да успеят да осигурят необходимото средно количество гориво, важен въпрос е как да се избегне прекъсването на подаването по време на върхово потребление. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg