Goldman Sachs: Медта е новия петрол

1910
Goldman Sachs: Медта е новия петрол

© Pixabay

Медта ще бъде ключова суровина в процеса на декарбонизация и заместването на петрола и останалите изкопаеми горива с възобновяеми източници.

В момента на глобалния пазар на този метал се наблюдава дефицит на предлагането, който може да доведе до поскъпване с над 60% през следващите четири години. Това се посочва в анализ на Goldman Sachs, цитиран от CNBC.

Увеличаващото се търсене, съчетано с ограниченото предлагане, ще повиши цената от настоящите ѝ нива (около 9000 долара за тон) до 15 000 долара до 2025 г., прогнозират от американската инвестиционна банка.

Медта се използва в производството на редица компоненти, свързани с технологиите за производство на възобновяема енергия, включително във вятърните турбини, соларните панели и геотермалните инсталации, заради своите физически свойства и високата си ефективност.


Главният анализатор на Goldman Sachs Джеф Къри нарича метала "новия петрол".

"Прогнозите за достигане на пик в търсенето на петрол често пренебрегват факта, че без рязък скок в търсенето на мед и медни компоненти заместването на изкопаемите горива с ВЕИ няма как да се случи", се посочва в анализа на банката.

Очаква се търсенето на мед да нарасне десетократно до края на настоящото десетилетие и да достигне нива от 8.7 милиона тона, ако "зелените" технологии започнат да се прилагат масово по целия свят. При по-консервативния сценарий то ще се увеличи седемкратно до 5.4 милиона тона.

С наближаването на крайните срокове за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, натискът върху правителствата и частния сектор за намаляване на въглеродните емисии ще става все по-силен, припомнят от Goldman Sachs.

ОПЕК залага на възстановяване на икономиките, планира ръст в производствотоСлед новината фючърсите на американския лек суров петрол добавиха 2.4 на сто - до 60.61 долара за барел, докато петролът от сорта Брент нарасна с 2.2 на сто, до 64.12 долара за барел

Преди две седмици американският президент Джо Байдън представи мащабния си инфраструктурен план на стойност 2 трилиона долара, в който възобновяемата енергия заема централно място.

Към настоящия момент обаче предлагането на световния пазар на мед не е в състояние да посрещне този очакван ръст в търсенето, посочват експертите. Само за последните 12 месеца цената на метала се повиши с 80%, но добивите не растат със същите темпове.

Разкриването и разработването на нови находища отнема години, което означава, че дефицитът на пазара може да се задълбочи. Според Goldman Sachs до 2030 г. той ще достигне 8.2 милиона тона - два пъти повече от размера му през 2000 г., когато започна последният силен възходящ тренд на медта.

През 2020 г. някои от най-големите производители бяха принудени да намалят капацитета си заради пандемията от COVID-19. В Чили и Перу част от мините бяха затворени за известен период от време.

Глобалната продукция е намаляла с 2.6% през 2020 г., а през настоящата 2021 г. се очаква повишение от 5.6 на сто. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg