Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повече

2646
Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повече

© Pixabay

Икономическите спадове обикновено са ужасни за бедните хора, лоши за средната класа и неудобство за богатите. 
 
Ако икономиката навлезе в рецесия през 2023 г. обаче, или пък я избегне на косъм, може би заможните ще понесат по-голям удар от обикновено, коментира Wall Street Journal.
 
Наречете го “richcession”, пише изданието.
 
Освен малък брой аскети, никой не обича да бъде беден. Да живееш без никакви или с минимални спестявания е постоянен източник на стрес, особено при проблеми със здравето или пък загуба на работата. 
 
За много от по-бедните хора обаче периодът след Covid кризата беше малко по-лесен във финансово отношение от годините, които я предшестваха, пише WSJ, имайки предвид правителствените помощи в САЩ, които помогнаха на много американци да преодолеят ранните етапи на пандемията, а сега силният пазар на труда им осигурява повишения на заплатите, които намаляват удара на инфлацията. 
 
Данните на Федералния резерв показват, че нетната печалба на домакинствата с най-ниски доходи в САЩ е била с 42% по-висока през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение с края на 2019 г., и със 17% повече от края на 2021 г. 
 
Анализ на Фед в Атланта на средния годишен ръст на месечните заплати през 2022 г. показва скок от 7,4% към ноември на възнагражденията на работниците с най-ниски доходи. 

Американските борси приключиха с най-големия си провал от 2008 г.политиката на Федералния резерв продължава да определя дебата за това какво предстои през 2023 г.

С важното предупреждение (и за да не звучи съвсем цинично - б.р.), че заплатите на хората с най-високи доходи започват от много по-високи бази, печалбите на богатите са по-скромни, пише WSJ. 
Нетната стойност на най-заможните домакинства е с 22% по-висока през третото тримесечие на 2022 г., отколкото преди пандемията, и е намаляла със 7,1% от края на 2021 г. – следствие от спада на фондовия пазар. 
 
Заплатите също не са се увеличили толкова много, като данните на Фед в Атланта показват, че средният годишен ръст на месечните заплати на работниците с най-високи доходи е 4,8%.
 
Скорошните съкращения в технологичния сектор, известен с високите си възнаграждения, също засегнаха сериозно работниците с по-високи доходи. Цитирани от WSJ документи показват, че средният служител в компанията майка на Facebook Meta Platforms е спечелил 295 785 долара през 2021 г., например, а този в Twitter - 232 626 долара. Съкращенията в технологичния сектор, където типичният работник всъщност е по-ниско платен, като в Amazon например, до голяма степен са насочени към белите якички, пише още изданието.

HR и продажби са най-засегнатите звена от уволненията в ИТ сектора В рамките на 2022 г. само в САЩ 140 000 технологични работници са загубили работата си

Утехата за работниците с по-високи доходи, които са съкратени, е, че за тях би трябвало да е относително по-лесно да намерят нова работа, отколкото за по-бедните хора, които губят работата си. Това е така, защото професионалните умения на по-високо образованите обикновено са по-предпочитани. И все пак те са изправени пред период на затягане на коланите и може да не им се плаща толкова добре на новите работни места, колкото на старите, отбелязва WSJ.

Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

Междувременно, въпреки че съкращенията в големите компании продължават, досега те не са се отразили много на общата статистика за заетостта в САЩ. Това отчасти се дължи на факта, че индустрии, които не са толкова добре представени на фондовия пазар и които обикновено наемат повече работници с по-ниски и средни доходи, все още имат нужда от допълнителна работна ръка. 
 
Заетостта в здравеопазването и социалното подпомагане например се възстанови до нивата си отпреди пандемията едва през септември 2022 г. Това е категория работа, нуждата от която, отчасти поради застаряването на населението, нарасна дори когато общата безработица в САЩ се повиши след финансовата криза от 2008 г. За да се върне към тенденцията си на растеж през десетилетието, предхождащо пандемията обаче, секторът ще трябва да добави около 1,1 милиона работни места.
 
През ноември в сектора на туризма и хотелиерството е имало 980 000 заети по-малко от нивото през февруари 2020 г., допълва WSJ.
 
Тази нужда от работници – особено след като все повече американци се възползват от услуги като хранене навън и другии развлечения – е част от причината, поради която много анализатори не смятат, че пазарът на труда ще претърпи сериозен удар. 
 
Това поставя по-бедните американци в по-добра позиция от обикновено. Не само, че техните финанси са в сравнително добро състояние - за тях рискът да загубят работата си е по-малък, посочва WSJ. И ако има рецесия, икономиката може да се окаже в много по-равностойно положение, когато започне да се възстановява.

Българският бизнес

Всичко по темата Какво очакваме през 2023 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg