Хората стават все по-маловажни на най-големия пазар в света

1982
Хората стават все по-маловажни на най-големия пазар в света

© Pixabay

Световният валутен пазар, който се оценява на 5.1 трлн. долара годишно, губи връзката си с хората.

Това е заключението от проучване сред ръководители в сферата на валутната търговия, проведено от организаторите на конференцията TradeTech FX в Маями.

От базираните в Северна Америка 100 участници, 94 са заявили, че имат за цел да автоматизират по-голяма част от дейността си, свързана с валутната търговия в следващите три години.

Пазарът приема електронната търговия и търговията с алгоритми, а според оценки на Coalition Development Ltd., в периода 2012 - 2016 г. банките са намалили с около една четвърт броя на служителите си, занимаващи се с фронт офис продажби, търговия и анализи на най-търгуваните 10 валути в света.

Автоматизацията става все по-предпочитана, след като някои от най-големите банки в света се забъркаха в скандали с манипулиране на валутните курсове, които доведоха до глоби за над 10 млрд. долара.

Миналия месец бивш ръководител в HSBC Holdings Plc дори получи присъда, след като направените разкрития предизвикаха разследвания по целия свят.

“Тези скандали просто ускориха тази промяна” към технологиите, които дават възможност на инвеститорите да изпълняват поръчки онлайн и да получават по-бързо по-добри цени, казва Пареш Упадхяя, портфейлен мениджър в Amundi Pioneer Asset Management, която управлява активи за около 83 млрд. долара.

“Това не изнервя толкова хора и ги кара да приемат по-добре регулациите,” казва Упадхяя, който също е участвал в проучването.

То показва, че пазарните участници все още разполагат с възможности да увеличат дела на търговията, който няма допир с човешкото участие. Общо 62% от участниците в проучването казват, че са автоматизирали около една четвърт от търговията или по-малко.

Едва 8% са споделили, че автоматизацията съставлява над 50% от обемите им на търговия, пише Bloomberg.

“Това е необратима тенденция,” казва Упадхяя.

Ето още някои изводи от проучването на TradeTech FX, което е направено през третото тримесечие:

Най-големите приоритети, освен възможно най-доброто изпълнение на поръчките, са:
  • Преоценка на отношенията между брокера и клиента (54% от участниците)
  • Намирането на алтернативни методи за осигуряване на ликвидност (49%)
  • Намаляване на разходите (47%)
Регулациите са имали като цяло положителен ефект върху капиталовите пазари през последното десетилетие (64% от и участниците са съгласни с това).

Лондон ще изгуби статута си на глобална FX столица след брекзит (77% от участниците са съгласни с това).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...