Има ли балон на пазара на имоти?

9134
Има ли балон на пазара на имоти?

© Unsplash

Кои икономически и политически процеси оказват най-силно влияние върху глобалната икономика и отделните сектори и класове активи?

Как инфлационните процеси ще повлияят върху спестяванията и инвестициите ни? В кои сектори има прегряване и можем да очакваме балон?

Къде да търсим доходност и кои биха били активите-убежища за спестяванията ни?

На тези въпроси отговориха в уебинар Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарно общество, и Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал.

„Това, което наблюдаваме ние, като експерти, които управляват професионално парите на хората, е, че нашата индустрия започва да отделя все по-голямо внимание на политическите фактори, които влизат на пазарите – т.е. действията на държавите и правителствата, на централните банки, тъй като те вече се отразяват значително повече на цените, отколкото фундамента“, каза Янков.


Според него едва ли правителствата и в бъдеще ще могат да поддържат такава ликвидност и да помпат цените на активите, като по този начин да спират възможността за рецесия. Трябва да се намери нов подход, тъй като това до момента беше лесният изход от ситуацията.

„Изсипването на пари и изкупуванията на активи решават проблемите за кратък период от време. След това обаче идват периоди на инфлацията“, каза още Янков.

Богданов, от своя страна, напомни, че в момента инфлацията в еврозоната е 3.4% на годишна база към септември, в САЩ тя е 5.3%, а в България е по средата – 4.8%.

Никола Янков изказа мнение, че е въпрос на време централните банки да вдигнат лихвите. Ако това не се случи, инвеститорите ще търсят активи, носещи по-голяма доходност, каза още той, тъй като те ще искат доходност над инфлацията от 4-5%.

Има ли балони и в кои сектори се наблюдават те?

Според Лъчезар Богданов при технологичните компании в момента оценките са доста неясно формирани спрямо текущото състояние, тъй като там се търгуват по-скоро очакванията на инвеститорите.

„Жилищата са типичен пример. В България се оформя едно такова мнение, че цените им ще растат само нагоре, защото в последните три години растат само нагоре и няма предлагане“.

Според икономиста, ако достъпът до кредити се ограничи при едно повишение на лихвите, това ще ограничи броя на купувачите. В един момент горивото може да свърши, но кога ще се случи това – никой не знае, каза още той.

Янков, от своя страна, подчерта, че голяма част от закупуваните имоти през последните две години са с инвестиционна цел.

„В момента има ограничено предлагане, но след няколко години ще има спукване на този балон. Това ще се случи, когато хората спрат да инвестират в имоти, а това ще се наблюдава, когато те купят достатъчно жилища или банките ограничат предлагането на кредити. Това вече се наблюдава, тъй като БНБ даде сигнал за риск в сектора недвижими имоти, което, от своя страна, може да означава, че още през следващата година можем да видим охлаждане на кредитирането“, каза още той.

Експертът посочи, че през тази година по всяка вероятност ще имаме над 10 млрд. лева, вложени в имоти. Тези средства са голяма част от парите на населението и наистина горивото може да свърши. Колкото повече хора кажат, че трябва да изчакат, ще видим движение в обратната посока, допълни Янков.

Алтернативите

От евентуален спад на имотния сектор може да се спечели, като се заеме къса позиция спрямо компании от сектора, търгуващи се на големите пазари. Има и секторни ETF-и, които също могат да се скъсят.

От гледна точка на убежищета на парите, Янков посочи, че златото, среброто и платината могат да са един такъв актив. Тук също има подходящи ETF-и, които позволяват инвестиции.

Какво още казаха Янков и Богданов вижте във видеото: 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg