Индексите на БФБ изпращат август с понижения

677
Индексите на БФБ изпращат август с понижения

Негативните настроения преобладаваха на Българската фондова борса в последната сесия за тази седмица, с която приключи и търговията за месец август.

SOFIX се понижи с 0.34% днес и приключи седмицата на ниво от 631.83 пункта. BGBX40 и BGTR30 отстъпиха съответно с 0.1 и 0.28 на сто до нива от 122.28 и 521.61 пункта. Единствено секторният индикатор BGREIT, който следи движенията на акциите на компаниите, инвестиращи в имоти, отчете позитивно изменение от 0.17% и затвори на ниво от 117.08 пункта.

Подобна бе и картината през целия август. SOFIX, BGBX40 и BGTR30 отчетоха понижения съответно от 0.35%, 0.34% и 0.74% на месечна база, а BGREIT се повиши с над 1% за същия период.


Търговията в последния работен ден от месеца беше сравнително вяла, което бе и цялостна илюстрация на отпускарския месец. Оборотът на регулиран пазар в петък бе под 290 000 лева. За седмицата той достигна малко над 3.7 млн. лв., а за целия август - 27.6 млн. лв.

Сред най-активно търгуваните акции в петък бяха тези на Сирма Груп Холдинг и Химимпорт, като двете компании понижиха пазарните си оценки съответно с 2.27% и 0.93% до нива от 0.86 и 2.14 лева за акция.

Сред губещите се наредиха и книжата на Първа инвестиционна банка, която публикува консолидирания си отчет за второто тримесечие в четвъртък след края на търговската сесия. Той показа спад на печалбата преди данъчно облагане с близо 10% на годишна база до малко над 44 млн. лв. И нетния лихвен доход и този от такси и комисионни отчитат спад пред първото полугодие съответно с 1% до 129.1 млн. лв. и с 6.1% до 48.02 млн. лв.

Днес книжата на ПИБ поевтиняха с 1.02 на сто, с което оформиха топ 3 на позициите с най-силно понижение за деня (заедно със Сирма и Химимпорт).

Лидери по брой сключени сделки за изминалата седмица бяха Трейс Груп Холд (общо 122), Градус (68), Елана Агрокредит (65), Химимпорт (56) и Холдинг Варна (41).

Акциите на Трейс обаче регистрираха и най-силния спад през последните пет търговски сесии, заради инцидента с катастрофиралия край Своге автобус, при който загунаха 17 души. Катастрофата се случи на отсечка, ремонтирана от компанията през 2013 година, а прокуратурата започна разследване по случая.

Книжата на пътностроителния холдинг загубиха 14% от стойността си през изминалата седмица.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg