Индия ще бъде новият основен двигател на потреблението на петрол

2410
Индия ще бъде новият основен двигател на потреблението на петрол

© Pixabay

Индия се придвижва на позиция да се превърне в най-големия двигател на световното потребление на петрол, като страната търси и да привлече нови инвестиции към своя енергиен отрасъл, пише CNBC в свой материал по темата.

В понеделник енергийния министър на страната Дхамедра Прадхан обяви нов рунд на търгове за инвестиции, насочени към проучване и добив на петрол и рафиниране на суровината. Той е част от новата политика на Индия за отдаване на лицензи за проучвания на петролни залежи.

„Искаме да увеличим нашия добив. Искаме да привлечем инвестиции,“ каза Прадхан на тазгодишния енергиен форум CERAWeek в Хюстън. Министърът окуражи както вече присъстващите в Индия компании, така и нови играчи, да се възползват от  възможността да инвестират в местния енергиен отрасъл.

Точно преди Прадхан да направи своето изявление пред медиите, изпълнителният директор на International Energy Agency Фатих Бирол каза пред журналистите, че Индия и Китай ще бъдат отговорни за около половината от ръста в търсенето на петрол в световен мащаб.

„Според International Energy Agency Индия вероятно ще има най-голям принос за растежа на глобалното енергийно потребление през следващите десетилетия,“ отбеляза Прадхан. Той заостри вниманието към факта, че в момента Индия е третият най-голям потребител на петрол в света, изтъквайки, че „това е ясна индикация за важността на петролните продукти в нашето ежедневие“.

Прадхан обяви още, че Индия ще се фокусира върху четири стълба, базирани на целите на премиера на страната Нарендра Моди:

Осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите, чрез развиване на петролна инфраструктура и разширяване на преносната мрежа за природен газ;

Постигане на енергийна задоволеност чрез увеличаване на капиталовите инвестиции в железопътни линии и водни пътища;

Постигане на енергийна устойчивост чрез увеличаване на добива на възобновяема енергия и по-чисти горива;

Постигане на енергийна сигурност чрез увеличаване на добива и задгранични придобивания.

Индийските власти също така обмислят и въвеждането на политика, целяща засилване на добива от зрелите нефтени полета в страната, които понастоящем се експлоатират от национални петролни компании. Страната се надява да насърчи своите партньори да въведат напреднали технологии за проучване и добив на петрол.

Този заострен фокус върху енергийната индустрия на Индия от страна на местните власти идва в момент, когато на петролните пазари съществува свръхизлишък от горивото, а Организацията на страните износителки на петрол се опитва да стабилизира цените на горивото чрез съкращения на добива.

Според доклад на International Energy Agency обаче потреблението на горивото след 2020 г. може да изпревари предлагането и това да доведе до рязко повишаване на цените. Докладът, разгледан в отделен материал на CNBC, представя прогнозата на организацията за развитието на пазара през следващите пет години.

Прогнозата на IEA за първите три години от този период е сравнително позитивна, като организацията смята, че ръстът на добива в Северна Америка и Бразилия ще позволи на продукцията да следва темпото на увеличаващото се потребление. След 2020 г. обаче, организацията предвижда понижен ръст на добива, освен ако броят на инвестиционните енергийни проекти не се увеличи рязко в световен мащаб.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg