Инфлацията в еврозоната се запази непроменена през февруари на ниво от 1.8% през февруари

389

Инфлацията в еврозоната се е запазила под желаното от Европейската централна банка ниво от 2% за шести пореден месец през февруари, на фона на спада в цените на горивата, посочиха изнесени днес официални данни.

През месеца ръстът на индекса на потребителските цени възлезе на 1.8% на годишна база, с колкото се повиши и през януари. На месечна база инфлацията в еврозоната възлезе на 0.3%.

В същото време стана ясно, че разходите за труд през четвъртото тримесечие се повишиха с 2.4%, на фона на средните очаквания на анализаторите за повишение от 2.2% за тримесечието, посочиха още данните.

Нарасналите разходи за труд водят до създаването на инфлационен натиск в региона, в борбата срещу който на 8 март централната банка повиши равнището на лихвите с 25 базисни пункта до 3.75%.

Анализаторите очакват до септември централната банка на еврозоната да повиши равнището на лихвите с нови 25 базисни пункта до 4% на годишна база.

В същото време добри остават перспективите за ръст пред икономиката на зоната, като за тази година се очаква ръстът да възлезе на 2.4%, на фона на прогнозите през ноември за ръст от 2.1%.

Опасността от ново повишение в цената на петрола е друга заплаха за нарастване на инфлацията през тази година в еврозоната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg