Инвеститори търсят убежище в облигациите на Microsoft и Johnson & Johnson

795
Инвеститори търсят убежище в облигациите на Microsoft и Johnson & Johnson

© Getty Images

Притеснени от потенциален дефолт на САЩ, трейдърите търсят убежище в облигациите на едни от най-високо оценяваните американски компании.
 
Дни (или седмици) преди правителството да се изправи пред евентуален недостиг на финансиране, инвеститорите бягат от американските съкровищни бонове, които падежират в следващите няколко месеца, като в същото време са склонни да плащат премия за купуване на дълг, емитиран от Microsoft и Johnson & Johnson – две от американските компании с най-висок рейтинг, пише The Wall Street Journal..

Това поведение води до ситуация, която малцина на Уолстрийт са виждали: корпоративни облигации, които се търгуват с отстъпка от доходността на съкровищните бонове (обикновено разглеждани като най-сигурната инвестиция в света). 
 
Облигациите на Microsoft, които падежират на 8 август, се търгуват през последните дни при доходност малко над 4%. За сравнение съкровищните бонове, падежиращи на 6 август, носят доходност над 5,2%. (Доходността пада, когато цените на облигациите се повишават.)
 
Инвеститорите предпочитат да плащат повече, за да държат и някои облигации на Johnson & Johnson, вместо съкровищни бонове. 

На моменти през последните седмици облигациите на Johnson & Johnson, с падеж през ноември, се търгуваха при доходност с близо процентен пункт по-ниска от тази на съкровищните бонове със сходен матуритет, посочва The Wall Street Journal.

Microsoft и Johnson & Johnson са предпочитани от инвеститорите, защото са сред малкото американски компании, получили най-високи резултати от рейтингови компании като S&P и Moody's. 

„Продуктивната“ среща за тавана на дълга на САЩ приключи без сделка Нивата на разходите за следващата година се превърнаха в спорна част от преговорите

Правителството на САЩ загуби рейтинга си ААА след предишната схватка за тавана на дълга през 2011 г. Moody's и Fitch все още дават на САЩ най-високата си оценка, но обсъждат достигането на тавана на дълга като събитие с потенциални отрицателни кредитни последици.

В нормални времена дългът дори от компании с рейтинг ААА носи повече доходност от съкровищните бонове. Повечето инвеститори смятат, че държавните ценни книжа са почти безрискови, благодарение на доверието в правителството на САЩ като кредитополучател и способността му да налага данъци на най-голямата икономика в света. 

Анализаторите на Уолстрийт често използват доходността на държавните облигации като заместител на минималната възвръщаемост, която биха изисквали от всяка друга инвестиция, тъй като всички други ценни книжа се смятат за по-рискови.

"Въпросът, който си задаваме обикновено е дали кредитополучателя има способността и желанието да изплати дълга си навреме", казва Мат Брил, от Invesco. "Правителството на САЩ има способността да плаща, но има ли желанието? Инвеститорите си мислят: "Може би да, а може би не".

Повечето инвестиционни стратези все още смятат, че дефолт е малко вероятен, но въпреки това внимателно планират възможността. 

Ако таванът на дълга бъде достигнат, Министерството на финансите може да успее да избегне спиране на плащанията по главницата и лихвите, като им даде приоритет пред други държавни разходи, смятат някои експерти, сред които Блейк Гуин от RBC Capital Markets, цитиран от WSJ. Дори да възникне невъзможност за изпълнение, такива плащания вероятно ще бъдат забавени само с може би няколко дни, коментира Гуин.
 
Въпреки това, някои инвеститори, търсещи максимално спокойствие, се насочиха към  корпоративните облигации с рейтинг три пъти А.

Разнопосочен старт на Уолстрийт в очакване на сделката за тавана на дългаИнвеститорите анализираха и последните коментари на представители на Фед за посоката на лихвените проценти

Microsoft и Johnson & Johnson печелят доверието на инвеститорите заради солидните си баланси и надеждна рентабилност. Microsoft завърши март със 104 млрд. долара в брой и високоликвидни краткосрочни инвестиции, в сравнение с по-малко от 42 млрд. долара дългосрочен дълг.

Johnson & Johnson също се откроява с високите си нива на парични средства и дългово бреме на сравнително ниско ниво в сравнение с печалбата на компанията преди данъчно облагане, според анализ на Moody's.

След година на бързо увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв, всички видове облигации предлагат едни от най-високите нива на доходност, които пазарът е виждал повече от десетилетие. Това води и до силно търсене от страна на инвеститорите, въпреки възможността за наближаваща рецесия.

Джънк облигациите – емитирани от компании с високи дългове – се търгуват с доходност по-малка от 5 процентни пункта над доходността на съкровищните бонове. По време на минали рецесии тези спредове обикновено надхвърлят 8 или повече процентни пункта.

Солидният инвеститорски интерес отвори вратата за засилено емитиране на висококачествени корпоративни облигации. Миналата седмица беше реализиран най-големият брой нови продажби на облигации с инвестиционен рейтинг от 14 месеца. Набраните средства през май се увеличиха до близо 125 млрд. долара, според Leveraged Commentary & Data.

Емитирането на облигации за 31 млрд. долара миналата седмица от Pfizer, конкурент на Johnson & Johnson с по-нисък кредитен рейтинг от инвестиционен клас, отбеляза най-голямата сделка за корпоративен дълг от пет години и четвъртата по големина в историята.

При емисиите с падеж след 2023 г., съкровищните бонове – както обикновено – се търгуват с доходност под тази на корпорациите с тройно А, което сигнализира, че инвеститорите очакват рисковете около тавана на дълга да се разсеят.

Въпреки това всеки неуспех да се реши проблемът, преди правителството да свърши ликвидните си средства, ще остави белези, казва Пол Ейтелман, главен инвестиционен стратег за Северна Америка в Russell Investments.

Българският бизнес

Всичко по темата Сделката за тавана на дълга на САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg