Инвестиционните възможности въпреки банковата криза

1519
Инвестиционните възможности въпреки банковата криза

© Getty Images

Въпреки банковите фалити и изключителната динамика на Уолстрийт през последните месеци, звездите може да се подредят в полза на упоритите „бикове“, които още не са се отказали да купуват акции, пише Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг
 
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл все още не е сменил курса от затягане на монетарната политика към наливане на пари във финансовата система. И тъй като не мисля, че в обозримо бъдеще отново ще видим огромни стимули под формата на покупки на облигации и експанзия на баланса на централната банка в трилиони долара, ключов фактор за инвестициите ще са икономическият растеж и очакванията на инвеститорите за появата на ликвидност към борсите, коментира експертът и обобщава рисковете от рецесия, сътресенията в банките и възможностите за краткосрочни и дългосрочни инвестиции. 
 
Рисковете от рецесия
 
Икономическата картина е повече от негативна, когато става дума за факторите, предвиждащи рецесия. Кривата на доходността предсказва рецесия (краткосрочните книжа носят повече доходност от дългосрочните) и в същото време тази разлика рязко намалява, което исторически съвпада с началото на икономическа криза, посочва Цачев. 
 
По думите му корпоративните печалби падат още от средата на миналата година. Банките затягат условията за отпускане на заеми, а събитията от последните седмици допринесоха значително за процеса. Икономическият растеж няма откъде да дойде, след като безработицата е на абсолютни минимуми, а индустрията вече отчита контракция. Заедно с лихва от 5% това  означава неминуема рецесия в икономиката, посочва Цачев. 
 
Силата и продължителността ѝ засега не притесняват икономисти и инвеститори. Особено, когато е очаквана от дълго време и всеки по-осезаем спад на акциите е последван от френетични покупки на пут-опции и те са застраховка от свободно падане на цените, по начина, по който се развиха събитията през 2008 г.

Нуриел Рубини смята, че има вероятност за „тежка рецесия следващата година“Професорът от Нюйоркския университет предупреждава за „огромното натрупване на дългове“ в световен мащаб през последните десетилетия

Банковата криза не е кризата от 2008 г.
 
Американските банки имат отлив на депозити, заради страховете, че загубите им от преоценката на облигации носят риска от фалит, посочва експертът и добавя, че нещо подобно преживя и швейцарската Credit Suisse, която обаче освен 500 милиарда франка банкови активи имаше и 1.2 трилиона франка активи под управление. 
 
Нито активите на щатските банки, нито на Credit Suisse, са лоши, коментира Цачев. Финансовите инструменти струват по-малко по пазарни цени. Истинските проблеми биха дошли, ако по облигациите има фалит, така както стана през 2008 г. Тогава загубите няма да са 10-15% и съответно това да се покрива основно с капитала на банката. Те ще стигнат 60-70% и вече ще са повече от капитала. Такъв сценарий обаче все още не е вероятен, посочва инвестиционният консултант.
 
Финансовият сектор е рисков за инвестиции, защото банките все още са в новините. Но и защото ще има сериозни промени в щатския банков сектор по отношение на нормата на печалба. Отливът на депозити от регионалните банки ще се насочи към големите финансови институции, които и без това плащат по-ниски лихви по депозитите, предупреждава Цачев. 
 
Условията за кредитиране ще се затегнат и клиентите на банките реално ще усетят промяната. Големите банки ще спечелят, а малките ще загубят. Но икономическите ефекти в по-дългосрочен период е възможно да компенсират евентуалните печалби за големите банки. Затова покупката на акции или секторен ETF трябва да се разглежда като краткосрочна инвестиция и да се има готовност да се затвори позицията дори на загуба, предупреждава още експертът. 
 
Според него краткосрочните перспективи не се изчерпват само със спекулативна сделка с банкови акции. Дори напротив, те са възможност за инвестиция в растящи сектори като технологичния. Защото затягането на условията за финансиране от банките и едновременното вливане на пари към големите институции означава, че парите ще се насочат към финансови инструменти. Облигациите ще спечелят, когато Федералният резерв приключи с повишението на лихвите и икономиката се забави. Но и акциите на растящи компании с ниско равнище на задължения ще привлекат капитали. Ако погледнем добре представящите се акции през последната седмица, се виждат потенциалните лидери за пролетен борсов ръст – Apple, Alphabet, nVidia, Tesla, посочва Цачев.
 
Сред печелившите компании през последната седмица са и няколко компании от добива. На секторно ниво те затвориха в четвъртък с леко понижение на седмична база. И са възможност за инвестиция с хоризонт до края на годината, защото ще спечелят от стимулите в китайската икономика и от поевтиняването на петрола до най-ниски нива от края на 2021 г. досега, пише още експертът.
 
Разпродажбите на суровините се дължаха и в голяма степен на затваряне на позиции от инвестиционното подразделение на Credit Suisse. Индустриалните метали и особено лития пострадаха от прекратяването на субсидиите за продажби на електрически автомобили в Европа и Китай в края на миналата година. 
 
Това доведе до голям спад в търсенето от началото на 2023 г., но е временно явление. Инвеститорите, които правят ребалансиране на портфейлите си, могат да се възползват от тенденцията към търсене на повече суровини и да увеличат позициите си в сектора, казва Цачев и добавя, че инвестицията в суровини е най-добре да се прави чрез акции на отделни компании. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg