IPO-то на Градус на финалната права, КФН одобри проспекта

10686
IPO-то на Градус на финалната права, КФН одобри проспекта

Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за първичното публично предлагане на Градус АД на вчерашното си заседание.

Потвърденият проспект е за публично предлагане на 55 555 556 броя акции, от които 27 777 778 нови и 27 777 778 съществуващи с цена на предлагане между 1.80 лв. и 2.35 лв.

При наличие на засилен интерес и по преценка на водещия мениджър, могат да бъдат предложени допълнително 6 638 888 съществуващи акции, като при реализиране на цялата емисия свободнотъргуемите книжа на Градус ще достигнат 25% от капитала на дружеството. 
 
Очаква се IPO-то на птицевъдната компания да бъде най-голямото на Българската фондова борса след кризата от 2008 г. Предлагането ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от секторите с най-висок ръст и същевременно най-слабо представителство на БФБ – този на хранително-вкусовата промишленост. 
 
Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.  

След предстоящото публично предлагане на Градус АД на Българска фондова борса, дружеството възнамерява да предложи на акционерите си минимум 90% от годишната печалба на холдинговата компания да се разпределя като дивидент, считано от 2019 г.
 
Емисията, предмет на първично публично предлагане и в процес на емитиране, вече е вписана във водения от Комисията за финансов надзор регистър на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.  
 
Градус АД е една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Компанията е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял. 
 
"Градус изпрати най-добрата си година. Компанията отчете 250 млн. лв. приходи за 2017 г. и нетна печалба 40 млн. лв. Всичко това бе продиктувано главно от увеличението на продажбите и нормализация на цените на крайните ни продукти, които малко или много бяха подтиснати от санкциите срещу Русия", заяви Георги Бабев, член на Съвета на директорите на Градус по време на панел Капиталови пазари на деветото издание на финансовия и икономически форум „Шумът на парите“.
 
Градус е на второ място в Европа по производство на разплодни яйца. За 2017 г. сме произвели над 120 млн. оплодени яйца, като над 80% са за износ. Другите 20% са за зареждане за вътрешна употреба на групата, посочи още Бабев.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg