IPO-то на Saudi Aramco започва след броени дни

769
IPO-то на Saudi Aramco започва след броени дни

© Pixabay.com

Saudi Aramco ще предложи едва 0.5% от акциите си на индивидуални инвеститори по време на своето първично публично предлагане, което може да се превърне в най-голямото в историята, пише CNBC.

Най-голямата петролна компания публикува проспекта си този уикенд, като станаха ясни и нови данни за подписката.

Публичното предлагане ще започне на 17 ноември и ще продължи до 4 декември. Цената, на която ще бъдат пласирани акциите, както и броят на книжата, които ще се продадат, ще станат известни в края на този период.


От проспекта става ясно, че индивидуалните инвеститори имат възможност до 28 ноември да подадат своите поръчки.

Saudi Aramco отново потвърди, че планира да изплаща поне 75 млрд. долара като дивидент между акционерите на компанията, като този процес ще стартира от календарната 2020 г.

Инвеститорите обаче не могат да изчислят очакваната дивидентна доходност, както и да я сравнят с тази на други компании от сектора, тъй като не е известна оценката на Saudi Aramco.

Към момента най-висока е дивидентната доходност от BP – 6.28%, докато Exxon Mobil и Chevron осигуряват на акционерите си 4.92 и 3.94%.

Проспектът на Saudi Aramco посочва, че правителството на Саудитска Арабия няма да осъществява нови продажби на книжа в следващите 6 месеца.

Припомняме, че първоначално компанията ще се листва на борсата в Саудитска Арабия, позната като Tadawul, през декември, след което ще се насочи и към чуждестранен пазар.

Различните анализатори оценяват компанията на между 1.2 трилиона долара и 2.3 трилиона долара. За сравнение, щатската Exxon Mobil се оценява на 300 млрд. долара, а Chevron – на 229 млрд. долара.

От Aramco предупреждават инвеститорите, че тероризмът и военните конфликти могат да окажат негативно влияние върху цената на книжата.

Очакванията на анализаторите са, че Aramco ще предложи между 1 и 2% от книжата си на местните инвеститори, след което ще се направи стъпка за листване на чуждестранна борса. Спряганите пазари са Ню Йорк, Лондон, Хонконг и Токио.

Листването на Aramco е част от плана Saudi Vision 2030, целящ да се диверсифицират приходите на кралството от източници, различни от петрола.

Днес Saudi Aramco има доказани резерви от над 260 млрд. барела петрол. Кралството е един от най-големите петролни производители и износители, като притежава и 18% от доказаните петролни резерви в света.

Износът на петрол и газ осигуряват почти половината от БВП на страната и съставлява 70% от всички изнасяни стоки. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg