Из наръчника на Уолстрийт за предотвратяване на хаоса с тавана на дълга

1172
Из наръчника на Уолстрийт за предотвратяване на хаоса с тавана на дълга

© Getty Images

Заплахата от „екзекуция има тенденция да фокусира ума“, казва Робърт Туми, управляващ търговската група на Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари (Sifma). 
 
Sifma има наръчник за оцеляване при евентуален дефолт на САЩ, предлагайки решения, които да минимизират потенциалните щети, пише The Wall Street Journal. Основната цел: да се поддържа функционирането на финансовите пазари. 
 
Страховете на много инвеститори са свързани с всичко: от компютърни проблеми до каскадна паника, ако САЩ пропуснат плащания по съкровищни облигации, които са основата на търговията и обикновено се смятат за почти толкова безопасни, колкото парите в брой.
 
Съгласно плана на Уолстрийт обаче инвеститорите ще могат да продължат да търгуват с всички американски съкровищни облигации, дори тези с просрочени плащания по лихва или главница. Хаосът и объркването ще бъдат овладени чрез поредица от конферентни разговори, всеки с дневен ред, вече организиран от Sifma.
 
Американските акции падат на фона на споровете за тавана на дългаДоходността на съкровищни бонове с падеж на 1 юни скочи над 7%, според Tradeweb

Туми, който е бивш адвокат в Комисията по ценните книжа и борсите и Федералния резерв на Ню Йорк, каза на конференция миналата седмица, че участниците на пазара са били изненадани, когато министърът на финансите Джанет Йелън заяви в началото на месеца, че правителството може да се окаже в ситуация, в която не може да плаща сметките си още на 1 юни, ако Конгресът не повиши тавана на дълга на САЩ дотогава.
 
Датата се оказа по-ранна от очакваната от много анализатори, но сега компаниите от Уолстрийт активно планират да смекчат щетите, разчитайки на уроците от последната битка за тавана на дълга през 2011 г. 
 
В края на противопоставянето тогава член на Федералния резерв на Ню Йорк казва на служители на централната банка, че участниците на пазара не са успели да „стигнат до добре координиран и ефективен подход“ за справяне с потенциален дефолт, според препис от срещата. 
 
Оттогава Sifma и група пазарни участници, подкрепени от Федералния резерв на Ню Йорк, търсят въпросния подход. 

Как Уолстрийт се подготвя за възможния дефолт на САЩБанките и мениджърите започват да се подготвят за последиците от евентуален дефолт

Основната задача на Sifma през последните дни е да се увери, че членовете на групата – включително брокери, банки и мениджъри на активи – са запознати с наръчника по подразбиране.
 
Едно от предположенията е, че Sifma ще може да получи еднодневно предизвестие, ако предстои пропуснато плащане. В този момент организацията ще проведе първия си конферентен разговор в 18:45 ET, с проследяване, планирано за 22:15 ч.
 
Основната цел и на двата разговора ще бъде да се отговори на ключов въпрос: дали Министерството на финансите е решило да забави с един ден плащане на главницата, дължимо на следващата сутрин. Ако това се случи, търговията със засегнатите държавни облигации на САЩ може да бъде реализирана по същество нормално.
 
Съкровищни облигации, които трябва да падежират във вторник, например, сега ще имат нова дата на „оперативен падеж“ – в сряда. Ежедневната рутина на конферентните разговори и удължаването на датите на падежа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, докато Министерството на финансите може да изплати облигацията. В този момент плащането ще отиде при този, който държи облигацията в нощта преди датата на оперативния падеж, а не към първоначалната дата на падеж.
 
Далеч не е сигурно, че Министерството на финансите някога ще пропусне плащане по дълг, дори и да не разполага с пари в брой, за да плати всичките си сметки. През 2011 г. то взе решение в последния момент, че ще даде приоритет на плащанията по дълга пред други видове разходи, според стенограмата от същата среща на Фед, разкриваща усилията на Уолстрийт да създаде план за действие при дефолт.
 
Министерството на финансите ще продължи да емитира облигации за набиране на паричните средства, необходими за изплащане на падежиращите облигации. Междувременно би забавило недълговите плащания, ако е необходимо, за да има повече паричните средства, необходими за плащане на лихвите по съкровищните бонове.
 
От своя страна Йелън многократно е казвала, че няма добри варианти, ако САЩ достигнат своя кредитен лимит и предупреди, че платежните системи на Министерството на финансите може да не са в състояние да дадат приоритет на определени плащания пред други.

Инвеститори търсят убежище в облигациите на Microsoft и Johnson & JohnsonБитката за тавана на дълга на САЩ изпраща инвеститорите на лов за нови убежища

Част от играчите на Уолстрийт ще се опитат да ограничат щетите от дефолт и извън пазара на облигации.
 
Банки като JPMorgan и Bank of America биха били готови да извършат авансово социалните плащания на клиентите си за няколко дни, при предположението, че сделката за тавана на дълга може да бъде сключена през това време, според източници на WSJ. Банките, разбира се, няма да правят това вечно.
 
Главният изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойнихан каза през февруари, че кредиторът ще се подготви да отмени таксите за закъснение и други разходи за клиенти, които печелят пари от правителството. Това би отразявало действията, предприети по време на пандемията и други кризи.
 
Ако Министерството на финансите пропусне плащане по дълг, следването на наръчника на Sifma едва ли би гарантирало спокойствие на пазара на облигации.
 
Компютърните системи, предназначени да осигурят автоматизирани плащания по дълга, ще трябва да се променят ръчно. Дори ако инвеститорите могат да търгуват съкровищни облигации, които технически вече са падежирали, или да ги използват като обезпечение в споразумения за краткосрочни заеми, те може да не желаят да го правят, създавайки размествания в ключова част от финансовата система.

Може ли дефолтът на САЩ да се отложи до юлиВсе още съществува риск от неизпълнение на задълженията

На път към понижени рейтинги 
 
Късно в сряда Fitch заяви, че е поставила топ кредитния рейтинг "ААА" на Съединените щати под негативно наблюдение с възможност за понижение с оглед на продължаващите преговори за тавана на дълга.

Рейтинговата компания заяви, че все още очаква демократите и републиканците да постигнат споразумение за повишаване на лимита на дълга, но коментира, че има по-голям риск да не успее да го направи навреме.
 
Освен това анализатор от Moody’s Investors Service каза пред Reuters по-рано, че рейтинговата компания може да промени перспективата си за правителството на САЩ от стабилна на негативна.
 
Евентуалното понижение на "ААА" рейтинга на САЩ може да повлияе негативно на  цените на държавни ценни книжа за трилиони долари, които също се ползват с рейтинг "ААА". 
 
През последните седмици инвеститорите се отдръпнаха от съкровищни бонове с падеж в началото на юни, предпочитайки да избегнат неприятностите, които биха дошли със забавено плащане, когато могат да купят други ценни книжа, които са изправени пред по-малък риск.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Близо до сделка, но не съвсем

Междувременно преговарящите от републиканците в Камарата на представителите посочиха, че се доближават до сделка с Белия дом за повишаване на тавана на дълга. Двете страни продължиха да спорят за нивата на държавните разходи за следващите години по време на преговорите в четвъртък, съобщава още WSJ. 

Лидерите се надяват да прокарат сделката както през Камарата на републиканците, така и през Сената на Демократическата партия преди крайния срок следващата седмица, когато правителството може да няма достатъчно средства, за да плати всичките си сметки навреме.

„Знаем къде са нашите различия. Снощи работихме доста след полунощ. Днес се връщаме към това, опитвайки се да стигнем до решение“, каза пред репортери председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. „Нищо не е договорено окончателно, но знаем какво точно трябва да направим, за да разрешим този проблем“, добави той, цитиран от WSJ.

Републиканците казват, че е важно да се предприемат съкращения на разходите, за да се намали дефицитът и бъдещето на страната да не бъде обременено от дългове. 

Демократите месеци наред отказваха да преговарят, заявявайки, че таванът на дълга трябва да бъде повишен без никакви условия, но започнаха сериозно да се ангажират с преговори по-рано този месец на фона на наближаващия краен срок, предвещаващ дефолт.

Белият дом предлага да работи за намаляване на дефицита чрез увеличаване на данъците за богатите и корпорациите, но преговарящите републиканци отказват да говорят за ръст на данъците.

Дискусиите се провеждат, докато депутатите от Камарата са с нагласата да излязат в почивка за празника Деня на паметта. Ръководството на Републиканската партия все пак е предупредило членовете си, че ще имат 72 часа, за да прегледат всяко законодателство и 24 часа предизвестие, за да се върнат във Вашингтон, ако има сключена сделка. Сенатът вече е в почивка и трябва да се върне към работа следващата седмица.


Българският бизнес

Всичко по темата Сделката за тавана на дълга на САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg