JPMorgan очаква лек спад в глобалната доходност на облигациите през 2023 г.

657
JPMorgan очаква лек спад в глобалната доходност на облигациите през 2023 г.

© Pexels

Доходността на облигациите в глобален план вероятно ще намалее леко през 2023 г., тъй като балансът между търсенето и предлагането ще се подобри с 1 трилион долара, обявиха пазарни стратези към JPMorgan, цитирани от Reuters.
 
"Търсенето на облигации през следващата година ще се свие със 700 млрд. долара в сравнение с 2022 г., докато предлагането вероятно ще намалее с 1,6 трлн. долара", е оценката на групата анализатори под ръководството на Николаос Панигирцоглу.

"Ако съдим по историческата връзка между годишната промяна в кумулативното предлагане и Глобалния агрегиран индекс на доходността по облигациите, повишението от 1 трлн. долара на равновесната точка между търсене и предлагане може да означава спад на Глобалната агрегирана доходност от около 40 базисни точки", казват от J.P. Morgan.
 
Анализаторите отбелязват, че докато водещите централни банки са с основен принос за ограничаване на търсеното на облигации, намалявайки дела им в счетоводните си баланси през 2022 г., то разпродажбите им от страна на търговски банки и на индивидуални инвеститори също са с много по-голям обем от очакваното. 
 
Тази година е една от най-лошите за пазара на облигации в историята, отбелязва Reuters.
 
Докато загубите на краткосрочните американски облигации бяха ограничени до по-малко от 10%, то годишната доходност на 10-годишните американски ценни книжа спадна с 23% през миналия месец, според Bank of America.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg