Как да инвестираме като Бъфет по време на рецесия?

2624
Как да инвестираме като Бъфет по време на рецесия?

© Pixabay.com

В периода 2020 – 2022 г. цените на акциите се изстреляха към луната.

Тази година бяха върнати обратно на Земята.

Щатският индекс S&P 500 губи около 18% от началото на годината, инфлацията е на 40-годишен връх, геополитическият хаос е в изобилие, а рецесията се приближава все повече.

Пазарната среда на лесните пари, с която много инвеститори свикнаха през последните 13 години, вече е зад гърба ни.

Доходността при рисковите форумни акции, SPAC-овете и NFT-тата пресъхна, което дава на по-зрелите компании с по-стабилни краткосрочни парични потоци (value stocks) предимство на днешния пазар, който е движен от страха.


Индексът S&P 500 Growth, който следи акциите на компаниите с най-добър тригодишен ръст на приходите и печалбите на акция, пада с близо 15% през последната година. Индексът S&P 500 Value, който следи акциите на компаниите с най-добра пазарна оценка, отчита понижение от едва 4.8% за същия период.

"Уолстрийт прави пари по един или друг начин, улавяйки трохите, които изпадат от масата на капитализма," заяви Уорън Бъфет по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през април. "На Уолстрийт не печелят пари, освен ако хората не произвеждат неща и те не получават част от тях. Те правят много повече пари, когато хората играят хазарт, отколкото, когато инвестират."

Според Оракула от Омаха, разликата между хазарта и инвестициите се крие в това човек да разбира фундаментите на една компания.

Техническият анализ е базиран основно на цената на акцията и търгуваните обеми. Трейдърите не се опитват да предсказват бъдещето на една компания. Те не следят дейността на компанията, а вместо това използват графики и определят модели, за да прогнозират в каква посока ще поеме цената на акцията.

Фундаменталният анализ е когато инвеститор оценява финансовото състояние на компанията, представянето, конкуренцията и състоянието на икономиката, за да определи стойността й и след това да купи акции, когато те се търгуват на изгодна цена.

Казиното е отворено

Около 15% от всички настоящи инвеститори на пазара на акции в САЩ казват, че са започнали да инвестират през 2020 г., според проучване на Schwab, а повечето, които са открили първите си инвестиционни сметки през същата година, са били на възраст под 45 години и са имали по-ниски доходи, в сравнение с по-опитните инвеститори.

Окуражени от получените парични стимули по време на пандемията, около 20 милиона нови инвеститори наляха допълнителните си средства на щатския пазар на акции през последните две години, използвайки Reddit и други онлайн общности, за да промотират наративи, които оскъпиха акции, като тези на компанията GameStop, 100 пъти за няколко месеца.

Тези поскъпвания бяха до голяма степен базирани на технически индикатори, координиран short squeeze (когато на продавачите на акции им се налага да купуват акции), а не на това дали компаниите са жизнеспособни в дългосрочен план. Това безработно купуване помогна за превръщането на Уолстрийт в "игрална зала," заяви Бъфет по време на акционерното събрание на компанията си през април.

Европейската икономика е в тежко положение. Тази седмица е важен тестЕвропейската икономика, която съставлява близо една пета от глобалната, е изправена пред най-трудния си тест, откакто пандемията избухна преди повече от две години

Техническият анализ е полезен при краткосрочна търговия и за подходящия момент за влизане и излизане от пазарите, докато фундаменталният анализ е полезен за дългосрочни инвестиции, които са по-малко податливи на капризите на икономиката, пише CNN Business.

В дългосрочен план акциите носят по-голяма доходност от инфлацията и се възстановяват по-добре при икономически спадове, но това е маратон, а не спринт. Бъфет обича да казва, че любимият му период за притежание на акции е завинаги.

Фундаменталният анализ не разкрива на инвеститоrрите много за това какво ще се случи в непосредствено бъдеще, но когато е време за снишаване и преминаване през трудни времена, фундаменталните инвестиции са по-добрият избор, твърдят анализатори.

Имайте доверие в себе си

Инвеститорите не са много добри в прогнозирането на бъдещето, казва Стивън Чек, който ръководи компанията консултантски услуги във финансовата сфера Check Capital. Те имат склонност да реагират прекалено импулсивно на непосредствените проблеми.

"Пазарите са ирационални в краткосрочен план, но винаги рационални в дългосрочен," казва Чек. Балоните се надуват и се пукат, но ако помислите как даден бизнес ще се справя в следващото десетилетие и след това се придържате към това "в крайна сметка, ще бъдете възнаградени," казва той.

"Пазарът на акции е единственият магазин, в който - ако има разпродажба, всички гледат да избягат. Не искате да сте от тези хора," допълва Шон Круз, анализатор в TD Ameritrade. Акциите на компаниите със стабилен счетоводен и кешов баланс и увеличаващи се приходи вероятно се търгуват на по-ниски цени, отколкото би трябвало, казва той.

"Така че, ако имате дългосрочен фокус и някои конкретни имена, сега е добър момент да допълните портфейла си с качествени акции." Не трябва да сте гуру в подбирането на акции, допълва той. Компании, като Chase, Apple, Amazon и Microsoft, все още се търгуват под достигнатите последно върхове.

Напишете си домашното

Добрата новина за по-мързеливите (или по-заетите) инвеститори сред нас е, че много експерти вече са направили проучване вместо вас и срещу малка такса може лесно да получите достъп до него. Ако обаче следвате правилата на Бъфет, е важно да си вършите работата сами и никога да не инвестирате в бизнес, който не разбирате.

Добро начало би било да се запознаете подробно с дейността на компания, в която смятате да инвестирате. Вижте кой ръководи компанията, какво промотира тя и как. Разбирате ли продукта и мислите ли, че има място в икономиката на бъдещето? Задайте си въпроса бихте ли изградили тази компания повторно от нулата, ако имате възможност, казва Чек.

След това вижте финансовите резултати на компанията, които обикновено се намират на нейния уебсайт. Преценете счетоводния й баланс. Изглежда ли добре отчетът им за печалбите и загубите, паричните потоци, оперативните разходи, приходите и разходите? Нараства ли нетната печалба през пследните няколко години? Изглеждат ли задълженията на компанията прекалено големи?

Трябва също така да погледнете и икономиката като цяло, за да видите къде се нарежда една компания сред конкуренцията й. Трябва да инвестирате в бизнеси, които изпъкват и имат място за растеж, особено в пренаселени сектори.

Последно, поддържайте осведомеността си. Вашата инвестиция в една компания не приключва със сделката. Икономиката се развива, а вашият инвестиционен портфейл би трябвало да прави същото.

Най-важното е да не се страхувате да спирате да инвестирате активно. "Според мен за повечето хора най-доброто нещо е да притежават индексен фонд, който следва S&P 500," заяви Бъфет по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 2020 г. "Хората плащат много пари за съвети, от които, всъщност, нямат нужда."

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg