Как да определите кога да купувате злато?

6231
Как да определите кога да купувате злато?

© Admiral Markets

Сигурно сте чували старата поговорка на Уолстрийт - „Купувай на слухове, продавай на новини!". Сега ще посочим как това правило може да се използва от инвеститорите в злато за определяне на „добрия момент" за инвестиции в благородния метал.

Изминалата година бе трудна за инвеститорите в злато. От финансовата криза през 2008 г. световните централни банки принтират пари в среда на ниски лихви. Това обаче е напълно възможно да свърши „катастрофално" и с голяма инфлация.

Всъщност инфлацията е един от малкото възможно изходи за „заличаване" на рекордни по размери държавни дългове. А такива са налице в момента, при това в световен мащаб.


Повишете финансовите си знания и се превърнете от „Аматьор в Трейдър” с предлаганите обучения от Admiral Markets.

За щастие, правителствата по света не могат да „печатат злато", а цената на метала се определя почти изцяло от търсенето и предлагането.

Златото се е ползвало като пари в продължение на хилядолетия и е една от най-добрите възможности пред инвеститорите, чрез която да се застраховат от потенциалната опасност да станем свидетели на нова финансова криза.

Участниците на фондовите пазари често се обръщат към благородния метал, когато нарасне опасността пред икономиката или инфлацията се повиши до застрашителни размери.

Търгувай със злато без риск от загуби с демо сметка в Admiral Markets.

В допълнение, цената на златото е почти изцяло обвързана с движението на долара, макар и в противоположна посока. Тоест поскъпването на долара традиционно се свързва с понижение в цената на златото и обратното, поевтиняване на щатската валута инициира поскъпване на златото.

Именно силата на щатската валута до голяма степен бе и в основата на слабостта на жълтия метал през изминалата година.

Фед повиши лихвите за трети път през изминалия месец, като „намекна” за още две повишения до края на тази година. Изглежда обаче тези очаквания вече са заложени в нивата на търговия на долара, който отбеляза поевтиняване спрямо останалите основни валути след решението на резерва.

Можем да припомним факта, че златото достигна своето дъно през 2015 г. именно през декември и в деня точно след първото решение на Фед да повиши за първи път от над 8 години нивото на краткосрочните лихви в САЩ.

От техническа гледна точка, най-важната фигура при златото е един стесняващ се триъгълник, формиран от дъното през 2008 г. (посочен на седмична графика) до момента.

А практиката сочи, че когато един подобен триъгълник, бъде пробит, ставаме свидетели на изключително силно движение в съответната посока. В момента, можем да приемем, че горната граница на посочения триъгълник, е при нива от 1300-1305 долара. На посоченото ниво, златото може да срещне и по-сериозна съпротива, за връщане отново в границите на начертания триъгълник.

При подобен траен пробив обаче, инвеститорите могат да станат още по-позитивни в очакванията си и много от тях да залагат дори, за да тества и върха при 1 910 долара…

Разбира се, трябва отблизо да следите и за това, дали няма да бъде пробита долната граница на обрисувания триъгълник. Като такава в момента, можем да определим нивото от 1 100 долара. Именно там, по-дългосрочно-ориентираните инвеститори, биха могли да поставят своите стопове за ограничаване на загубите. Подобен пробив, напълно би променил позитивните очаквания за златото, поне от гледна точка на техническия анализ.

Търгувайте със злато при eдни от най-добрите условия с реална сметка в Admiral Markets.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg