Как да сте успешен трейдър – съвети от Джак Швагер

4004
Как да сте успешен трейдър – съвети от Джак Швагер

Джак Швагер - световно известен трейдър и автор на финансовия бестселър Market Wizard, бе първият гост-лектор в серията от уебинари, организирани от Admiral Markets, която се проведе през септември.

По време на уебинара Швагер обърна специално внимание на психологията в търговията, която, както всички знаем, заема основна част от потенциалния успех в сферата.

Ето и основните съвети, дадени от Джак Швагер към инвеститорите:

Не се притеснявайте от допусканите грешки


Грешките не са страшни, стига да си вземате поука от тях. Правете си дневници, в които записвате най-важните сделки, от които сте научили нещо.

Тези сделки най-вероятно ще са свързани със загуби. Фокусирайте вниманието си към грешките си, за да не губите връзка с действителността. Практиката сочи, че някои от най-големите грешки се допускат, когато загубите връзка с действителността, обикновено след добри и печеливши периоди.

Не се отказвайте

Това, което различава великите инвеститори от обикновените, не е, че първите не са имали провали, а това, че не са се отказали, въпреки провалите си. Това, че няма да се откажете, няма да ви гарантира краен успех в търговията. То е задължително условия за успех обаче.

Не търгувайте за адреналин

Търговията не трябва да е забавна и интересна. Ако е така, то започнете да се занимавате с нещо друго, съветва Швагер. Добрите трейдъри не изпитват емоции от сделките си. По тяхното настроение не можете да познаете дали сделките им са на печалба или на загуба. Инвестирането трябва да е скучно.

Тествайте инвестиционните си умения и стратегия, без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Контролирайте емоциите

За да подобрете в по-голяма степен емоциите в търговията, които често са лош съветник, следвайте тези три прости правила за търговия:

  1. Влизайте в сделки само въз основа на стратегията и плана си за търговия.
  2. Излизайте при предварително зададените си нива.

  3. Не търгувайте никога, в случай че не са изпълнени точките 1 или 2.

Инвеститорите отделят почти цялата си енергия за търсене на най-добрия вход в една сделка. Те отделят много по-малко внимание на изхода от сделка. Това обаче е сериозна грешка, защото изходът е не по-малко важен от входа.

Ако има един съвет, до който Джак Швагер би обобщил всичко най-важно в търговията и той трябва да е ограничен до седем думи, то той би звучал така: „Знайте къде ще излезете, преди да влезете".

Инвеститорите са обективни единствено преди да влязат в сделка. След това те се обвързват емоционално. Ето защо, преди да влезете в сделка, си поставете таргети за влизане, за ограничаване на загубата, за прибиране на печалба.

Когато сте в сделка, не променяйте тези таргети, защото е много вероятно да сте попаднали под въздействието на алчност или страх – двете пагубни за инвеститорите емоции.

Ограничавайте загубите

Винаги ограничавайте загубата си до нормални размери и не допускайте тя да излезе извън границите на нормалното. Чисто финансов ефект: по-трудно да бъде компенсирана, голямата загуба води до изпускането на „добри сделки", както и до поява на сериозно съмнение в инвеститорите относно техните способности.

Стоповете трябва да се диктуват не от размера на допустимата загуба на капитал, която сте приели, а от това какво трябва да се случи, за да сметнете, че трябва да излезете от пазара, съветва Швагер.

Когато имате губещи позиции и сте изправени пред дилемата да закриете или да оставите позицията си, това, което можете да направите, е да я намалите наполовина. Това ще намали „емоционалния ви товар", като в същото време ще ви даде възможност да изчакате позицията си за частично компенсиране на загубата, а защо не и за печалба.

Управлявайте риска

Управлението на риска на практика е препъни-камъчето за инвеститорите. Не само за малките, но и за големите. За да сте успешен на пазара, трябва ефективно да управлявате риска. Това не е задължително да е сложно.

Швагер посочва едно просто правило на голям инвестиционен фонд. Позволената загуба на капитал в него е 3% от първоначалната сума. Когато тази загуба бъде достигната, управляваните средства се намаляват наполовина. При нови 3% загуба се спира с инвестирането.

Ключът за правене на пари при тази схема е, че първоначалният риск, който се поема, е по-малък. Когато се натрупат печалби обаче, могат да се поемат и по-големи рискове.

Възползвайте се от възможностите на платформата на Admiral Markets - MT4 Supreme Edition за "Защита от Волатилност", които ще ви предпазят от прекомерна волатилност на пазарите.

Швагер съветва инвеститорите да определят предварително размера на максимално допустимата загуба на капитал - както по отношение на целия капитал, така и на единична сделка. Той дава като пример, че много портфолио-мениджъри не рискуват повече от 1% от целия си капитал в една сделка.

Ако искате да гледате пълен запис на уебинара с Джак Швагер, моля пишете ни на info@forextrade.bg или се обадете на телефон 02/981 11 11.

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg