Как да търгувате с петрол?

7637
Как да търгувате с петрол?

© Admiral Markets

Последните седмици определено не бяха особено добри за петрола. Може да се каже, че е налице „перфектна буря" при суровината. Тя включва ръст на запасите на петрол и петролни продукти в САЩ до рекордни нива в среда, в която страните от ОПЕК не могат да ограничат сериозно производството си.

Предлагането на черното злато продължава да е с над 100 милиона барела, над средното му за последните пет години. В същото време страните от ОПЕК повишиха производството си с 336 100 барела на ден през май въпреки споразумението си за производствено ограничение, според доклад на картела. Ръстът е бил поведен от Либия и Нигерия.

В допълнение, запасите от петрол и петролни продукти в САЩ се повишават през последните 21 седмици, за да достигнат до нова рекордна стойност през изминалата седмица, според данни на енергийното министерство на САЩ.

Тези фактори доведоха до официалното навлизане на петрола в мечи пазар. За такъв пазар се говори, когато цената на един актив се понижи с 20% под постигнат връх.

Все повече стават финансовите институции, които занижават прогнозите си за цената на „черното злато". От инвестиционната банка Goldman Sachs например намалиха през изминалата седмица прогнозите си за цената на петрола.

Търгувайте с петрол без риск от реални загуби с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

От банката прогнозират средна цена от 55.39 долара за барел тип брент през тази година спрямо предходните очаквания за 56.76 долара за барел. GS се обявиха още за средна цена на щатския суров петрол за тази година от 52.92 долара за барел на фона на предишните им прогнози за 54.80 долара за барел. От банката смятат още, че петролът ще се търгува около ключовата граница от 50 долара и през следващата година.

Последната институция, която предупреди за евентуално по-нататъшно поевтиняване на петрола, бе Bank of America Merrill Lynch. В интервю за финансовото издание CNBC, Поул Сиана, суровинен анализатор на банката, коментира, че на база на графиките, „петролът може да се насочи към нивото от 30 долара за барел". Това са нива, невиждани от април месец на миналата година.

Разберете пазара

Преди да започнете да търгуват с петрол, трябва да научите как функционира той. Петролът предлага висока ликвидност и отлични възможности на трейдърите благодарение на изключителната си важност за световната икономика.

Много често инвеститорите не успяват да се облагодетелстват от предимствата на „черното злато", защото не са запознати с факторите, които предопределят движението му.

Ето няколко стъпки, които да ви помогнат да избегнете това:

1. Научете какво движи цената

Цената на петрола се движи от търсенето и предлагането. В тази насока въздействие върху нивата му на търговия оказват фактори като - повишение или намаление на производството от основни производители като ОПЕК и Русия; ръст в запасите на петрол в САЩ (най-големият му световен потребител); забавяне или ускоряване на търсенето и потреблението в резултат на ръста на световната икономика; нарушаване в доставките на водещи производители; природни катаклизми; геополитическо напрежение и военни конфликти др.

Свръхпроизводството, каквото е налице в момента, обикновено тласка цената надолу, а ускоряване в ръста на икономиката води до повишение в търсенето и съответно в цената.
Защитете се от прекомерна волатилност в цената на петрола с възможностите за Защита от Волатилност на платформата MT 4 Supreme Edition.


2. Разберете психологията на пазарните участници

Професионалните трейдъри и големите институционални инвеститори са доминиращите участници в търговията с петрол. Индивидуалните трейдъри са с много по-малко въздействие върху пазара на петрол.

Значението на индивидуалните инвеститори се повишава сериозно след силно трендово движение, което обикновено ги привлича към търговията. За това съдействат обикновено гръмките заглавия в медиите, свързани с петрола. Такива моменти са свързани със сериозно повишение в обемите на търговия.

3. Основни неща, които трябва да знаете за петрола

Петролът се търгува с два основни инструмента -Western Intermediate (WTI) и Brent. WTI се добива основно от щатски находища, докато брентът се добива от дозина находища в Северно Атлантическия океан.

Брентът се търгува основно в Европа, докато суровия петрол е популярен инструмент за търговия в САЩ и Китай.

Разликата в цените между двата типа петрол бяха сравнително малки до 2010 г., когато това се промени съществено, следствие на търсенето и предлагането. Ръстът в производството на щатския суров петрол направи така, че той да се търгува при по-ниски цени в сравнение с брента.

Петролът се търгува на галони, като един галон е приблизително 159 литра.

4. Гледайте дългосрочните графики на петрола

Петролът се търгува като цяло трендово, като важно е да сте ориентирани както за фундаменталните фактори, които са валидни за него в момента, така и за неговия тренд. За да се ориентирате в това, можете да се обръщате към по-дългосрочни графики.

Например след Втората световна война петролът достигна пик от 20 долара, след което влиза в сравнително тесен рейндж до 70-те години на миналия век, когато следва параболично поскъпване до 120 долара. Впоследствие виждаме обезценка, която го отвежда близо до 20-те долара преди началото на хилядолетието.

Следва ново силно поскъпване, отвело петрола до исторически връх от 145.61 долара през юли на 2008-ма година, и отново масирано понижение до 30-те долара през 2015-та година. Оттогава насам петролът се търгува в сравнително тесен рейндж, като горната граница на рейнджа е при 53-55 долара за барел.

5. Движението на долара

Движението на долара спрямо останалите основни валути също е изключително важен фактор за посоката на търговия на петрола. Това заради факта, че петролът се търгува в долари на стоковите пазари. Или поскъпването на долара има традиционно негативно въздействие върху цената на петрола и обратното – поевтиняването му често е свързано с повишение в цената на петрола. Тоест между нивото на долара и цената на петрола е налице обратнопропорционална зависимост.

Как можете да търгувате с петрол?

Ако искате да търгувате с петрола, то пред вас са налице няколко възможности…

С фючърси на стоковите пазари

Един от директните начини за инвеститорите да имат експозиция към петрола е като търгуват с фючърси на суровината. Тук обаче те могат да срещнат няколко проблема. И първият такъв е свързан с размера на фючърсните контракти. Традионните контракти са базирани на 1000 барела, което изисква сериозна сума в търговската сметка на инвеститорите.

Второто неудобство при търговията с фючърси е свързано с тяхното изтичане. Това ги прави неудобни за по-дългосрочна търговия. Ако инвеститорите искат да ги държат по-дълго, то те ще се „роловат" (подновяват след изтичането им), или ще се закриват фючърсите при тяхното изтичане, като автоматично ще се купуват такива за следващия месец. Често обаче закриването става при по-ниска цена от тази, на която се откриват новите контракти. И това нерядко носи сериозни загуби на инвеситорите.

Обикновено петролът е много волатилен при наближаване на крайния срок в който се търгуват.

CFD-та върху петрола

За да се избегнат споменатите две неудобства, свързани с изискването за голям капитал и роловането, много финансови институции, като Admiral Markets, предлагат търговия със CFD-та (договори за разлика), базирани върху цената на петрола. При тях инвеститорите се облагодетелстват от промяната в цената на актива, без реално да го притежават.
Търгувайте CFD-та върху петрола при конкурентни условия с реална сметка от Admiral Markets.

С индексни фондове

Друг удобен за инвеститорите начин да търгуват с петрола е като купуват или продават индексни фондове, базирани на промяната в цената на суровината. Един от най-големите подобни фондове е щатския United States Oil Fund.

За по-спекулативните инвеститори има и така наречени ливъриджнати фондове, базирани на цената на петрола, които са в пъти по-чувствителни към промяната й. Пример за това е фондът ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil - борсово търгуван фонд с ливъридж, който използва заемен капитал, колкото е и основният му капитал. Или казано по друг начин, 1% промяна в цената на петрола на този фонд води до два процента доходност или загуба за инвеститорите.

С инвестиции в петролни компании

Традиционно поскъпването на петрола инициира добри резултати и печалби за компаниите, които го добиват. Косвена възможност за инвеститорите да се облагодетелстват от поскъпването или поевтиняването на петрола е като купуват или продават акциите на петролните компании. Освен товачесто тези компании носят на инвеститорите и пасивен доход под формата на дивидент.

Инвеститорите обаче трябва да знаят, че не винаги цените на акциите на петролните компании отразяват случващото се с петрола или пък не рядко това става след известен времеви лаг. При тях действат и редица други специфични фактори, свързани като цяло с петролния сектор.

С валути на страни добиващи петрол

Валутите на някои страни са доста чувствителни към цената на петрола на международните пазари. Като пример можем да посочим канадския долар. Обикновено канадската валута се движи в унисон с цената на петрола. Тя поскъпва, когато петролът се повишава и обратното.

Покупка на други активи, обвързани до голяма степен с цената на петрола

Има и много други активи, които косвено са обвързани с цената на петрола. Например рублата или руски акции. Руската икономика до голяма степен е обвързана с петрола и в тази насока може да се очаква поскъпване при трайно повишение в цената на суровината. Същото важи като цяло за руския фондов пазар и водещите индекси, както и за други фондови пазари като например този на Саудитска Арабия.

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати.
Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба, равна на или по-голяма от цялата ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.

,
Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg