Как един от най-големите частни фондове на Уолстрийт фалира за броени дни?

1163
Как един от най-големите частни фондове на Уолстрийт фалира за броени дни?

© Pixabay

Бил Хуанг успява да изгради своята финансова империя в сърцето на Уолстрийт почти незабелязано.

Неговата частна инвестиционна компания Archegos Capital Management допреди седмица управляваше активи за над 40 милиарда долара и рядко попадаше в новинарския поток.

Но през последните дни погледите на целия финансов свят са насочени към нея, а причината никак не е приятна -  Archegos Capital Management преживя един от най-тежките фалити за последните няколко години, пише Bloomberg.

В портфейла на Бил Хуанг и управляваната от него компания са присъствали акциите на компании, към които големите банки не са имали голям интерес - ViacomCBS, Discovery, GSX Techedu, Baidu и други. Всички те поскъпнаха рязко от началото на годината, привличайки милиони индивидуални инвеститори.


Нетният капитал на Archegos в пика на неговия възход е бил на стойност над 10 милиарда долара, според оценките на Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo & Co, които разпродават активите на фалиралата инвестиционна компания от петък насам.

А общата стойност на откритите ѝ позиции непосредствено преди банкрута е била в диапазона между 50 и 100 милиарда долара. Всичко това се "изпарява" буквално за няколко дни. 

"Никога не съм виждал нещо подобно - толкова спокойна и концентрирана компания, която да изчезне толкова бързо. Това вероятно е най-голямата загуба на лично богатство в историята", казва финансистът Майк Новограц, който е бивш управляващ партньор в Goldman Sachs и търгува на финансовите пазари от 1994 г. 

От самата инвестиционна компания също излязоха с изявление в понеделник.

"Това са тежки времена за семейния офис на Archegos Capital Management, за нашите партньори и служители. В момента се обсъждат всички възможни действия, а господин Хуанг и неговият екип работят върху най-добрия възможен изход от ситуацията", заяви говорителят на инвестиционния фонд. 

Загубите на компанията доведоха до "ефект на доминото", който се усети от Ню Йорк през Цюрих до Токио, включително и от някои водещи финансови институции.

През 2020 г. богатите станаха по-богати. Какъв е следващият им ход?През 2020 г., докато светът се гърчеше под тежестта на пандемията от COVID-19, а глобалната икономика беше изправена пред най-тежката си рецесия от Втората световна война, богатството на милиардерите достигна нови висоти

Големият въпрос е как някой би могъл да поеме такъв огромен риск, без да бъде забелязан нито от банките, нито от финансовите регулатори?

Една от причините е, че компанията на Хуанг е работила като семеен бизнес, което значително е облекчило регулаторния натиск върху нея. В портфейла й са били включени деривативни инструменти, с помощта на които са били придобивани значителни дялови участия без изобщо да е било необходимо тяхното публично оповестяване.

Големите банки пък са възприемали фонда като доходоносен клиент, независимо от факта, че още преди десетилетия той е бил разследван за различни нарушения.

Хуанг, който е възпитаник на инвестиционната легенда Джулиан Робъртсън, основава Tiger Asia Management и Tiger Asia Partners през 2001 г. Хеджфондовете му обаче приключват дейността си през 2012 г., когато Комисията по ценните книжа и борсите завежда дело срещу тях за пазарни манипулации и търговия с вътрешна информация с китайски банкова акции.

Компанията е глобена с 44 милиона долара, а на Хуанг е забранено да заема мениджърски позиции във финансови компании.

Скоро след това той основава Archegos под формата на семеен бизнес. Обикновено този тип компании управляват активите на ограничен кръг от хора, най-често в рамките на едно семейство, поради което от тях не се изисква да подават отчети за акционерната си структура, за мениджмънта си или за своите инвестиции.

Но в случая с компанията на Хуанг активите ѝ набъбват до размерите на истински хеджфонд и се оказва, че тя може да генерира огромен пазарен риск, пише още Bloomberg.  

Според Тайлър Гелаш, който е бивш служител на Комисията по ценните книжа и борсите, а в момента управлява финансовата група  Healthy Markets, случаят с Archegos отново повдига въпроса за регулациите на семейните инвестиционни компании.

"Въпросът е дали наистина те управляват само средствата на своите роднини и приятели? А отговорът е, че влиянието им на пазарите може да нарасне значително и че регулаторният режим невинаги отразява този факт", смята той.

Archegos Capital Management установява партньорски взаимоотношения с някои от най-големите финансови институции в света, сред които Nomura Holdings, Morgan Stanley, Deutsche Bank и Credit Suisse Group. Все още не е ясен пълният размер на загубите на фонда, както и структурата на неговите позиции.

В Съединените щати всеки инвестиционен мениджър, който управлява активи за над 100 милиона долара, трябва да подава отчет за своите инвестиции. Хуанг обаче никога не е подавал такъв, защото голяма част от позициите му са под формата на т. нар. суапове за доходност.

По този начин реалните инвестиции се отразяват в отчетите на обслужващата банка, а не в тези на инвестиционния фонд. Това дава възможност на инвестиционните мениджъри да поемат и много повече риск, заемайки повече дълг.

Morgan Stanley и Goldman Sachs се водят сред най-големите акционери в китайската образователна онлайн платформа GSX Techedu, но на практика зад тях стоят позиции на различни инвестиционни компании и хеджфондове.

По данни на Bloomberg банковите институции държат поне 68% от капитала на компанията, а също 40% от акциите на китайската видеоплатформа IQIYI и 29% от тези на ViacomCBS. И трите компании са сред основните инвестиции на Archegos Capital Management.

Борсовият дебют на компания за онлайн търговия създаде още един милиардерЛистването в САЩ на южнокорейския гигант в онлайн търговията Coupang е най-голямото за азиатска компания от това на Alibaba през 2014 г.

"Сигурен съм, че има доста индивидуални инвеститори, които са си купили акции от тези компании през последните няколко седмици и в момента никак не са доволни", смята изпълнителният директор на платформата за електронна търговия Virtu Financial Дъг Сифу.

Той прогнозира, че в бъдеще регулаторите ще изискват доста по-високо ниво на прозрачност от т. нар. "семейни" инвестиционни дружества.

Избягвайки необходимостта да подава отчети и да търси външни инвеститори, Бил Хуанг предпочита да не се показва в публичното пространство. Дори и след 20 години, прекарани на Уолстрийт, той не е добре познат на висшите финансови кръгове.

Възходът на неговата компания се пречупи в началото на миналата седмица, след като американската медийна корпорация ViacomCBS осъществи вторично публично предлагане и още на следващия ден книжата ѝ се сринаха с 9%.

При затварянето на търговията в четвъртък стойността на портфейла на Archegos Capital Management вече е с 27% по-ниска. Това е напълно достатъчно да доведе фонда до фалит, като се има предвид, че неговите позиции са били с левъридж от 6 до 8 пъти.

Това означава, че делът на заемните средства е бил между 85% и 90%, а на собствения капитал - между 10% и 15%.

Според Майк Новограц сега всички се питат колко още подобни играчи има на пазара и какво би станало, ако в даден момент се окаже, че рисковете, поети от тях, няма как да бъдат покрити.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg