Как Китай оскъпи една от най-важните суровини за Запада

5433
Как Китай оскъпи една от най-важните суровини за Запада

© Pixabay

Цената на един от важните материали за икономиките и отбранителните индустрии на Западния свят скача по-бързо от тази, на която и да било друга важна суровина.

Волфрамът, който се използва за закаляване на стомана, в балистичните ракети и в пробивната техника, е поскъпнал с над 50% за последните два месеца - на фона на нарастващите опасения за намаляване на предлагането от страна на Китай, откъдето идва близо 80% от метала.

Странатa налага ограничения над мините, извършващи замърсявания и определя производствени квоти.

“Китай се опитва да наложи контрол над производството на волфрам,” казва Марк Седън, старши мениджър в Consulting (Metals). “Те налагат мерки, свързани с опазването на околната среда, за да ограничат производството извън определяните квоти.”

Цената на волфрама в Европа е скочила с 52% от юли насам, според Metal Bulletin Ltd. Ръстът е най-голям сред всичките 22 основни суровини в индекса Bloomberg Commodities.

Европейският съюз класифицира волфрама като суровина от “съществена важност”, а Британската служба за геоложки проучвания го поставя начело в списъка си от материали, чието предлагане е изложено на риск, но които са необходими за поддържането на британската икономика и начин на живот.

През 2012 г. суровината се превърна в спорен въпрос, когато тогавашният президент на САЩ подаде оплакване до Световната търговска организация срещу ограничаването на предлагането от страна на Китай.

Китай ограничава предлагането до около 91 300 метрични тона годишно, но рутинно нарушава квотата си с до 50%, отчасти защото голямо количество от суровината се получава като вторичен продукт от други мини, които произвждат други метали, като молибден, казва Седън.

Влиянието на Китай

Изглежда, че търпимостта е изчезнала, поне засега. Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай издаде указ на 6 юни, с който нареди на производителите да се придържат към производствените квоти, а тези без квоти, или които надхвърлят квотите, трябва да преустановяват производството.

Страната също така няма да издава квоти на компании, които нарушават правилата за безопасност и за опазване на околната среда. 

“Правителството иска да има контрол,” казва Седън, който следи отблизо индустрията поне от 15 години. “Дали това ще се пренесе и в следващата година е по-трудно да се предположи.”

Засега годината е интересна и за много други по-малко търгувани материали. Цените на някои “леки” метали, сред които неодим и празеодим, също скочиха като част от разчистването в Китай. Използваните в батериите материали, като кобалт и използваният за закаляване на стомана ванадий, също поскъпнаха значително.

Волфрамът е открит през 1783 г. Това е металът с най-висока температура на топене – 3 400 градуса по Целзий.

Най-големият консуматор е автомоблната индустрия, като около 25% от предлагането се използва основно в режещи и обработващи инструменти. Той също така се използва в осветлението, стоманодобива и миннодобивната дейност. Заради високата си плътност волфрамът се използва и в ракетни снаряди.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

mironov
# 0
10:09 | 13 September 2017
Как да разберем цена за волфрам колко се е покачил.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg